Wiedenkellers present kom ett år för tidigt

Publicerad 16 juli, 2014 av Axel Smith

SM14-WiedenkellerSMloggaNär Michael Wiedenkeller fick chansen att spela SM-gruppen var det inte någon tvekan, även om han kände att det skulle bli riktigt svårt. Mot Erik Blomqvist i rond ett hade han sett den vinnande kombinationen under sina förberedelser men kunde inte hitta det vid brädet trots att han tänkte i en timme.
– Jag har fortfarande inte kontroll över situationen! Men att få spela var en present som kom ett år för tidigt. SM har blivit otroligt starkt. Jag har ju spelat SM tidigare och vunnit, men det är en helt annan styrka på SM-gruppen nu. Som amatör har man svårt att hänga med. Men partiet idag visar att alla kan slå alla.
   Wiedenkeller vann med svart mot Jonny Hector, som fram tills dess delade ledningen. Han tycker att det var skönt att få spela ett parti som var bra hela vägen, även om han menar att han hade lite tur som lyckades vinna.
Hur mycket tränar du?
– Jag tittar på schack kanske tio timmar i veckan, men kommer ur rytmen.. Det blir en tävling lite då och då, men det hade varit kul att spela tre-fyra tävlingar i streck för att höja sig lite.
Hur är schacklivet i Luxemburg?
– Vi har en stark liga, men inte så många starka spelare i Luxemburg. Däremot kommer det många utländska spelare. I övrigt har vi inte så många andra tävlingar.
   Wiedenkeller är född och uppvuxen i Vetlanda, och Smålands kanske bäste spelare genom tiderna. Och efter flera år i Luxemburg fick han frågan om han ville börja spela för deras landslag.
– Liksom SM var det en chans jag inte kunde tacka nej till.
   Sedan dess har han blivit Luxemburgs mästare vid flera tillfällen och vid OS i Ryssland 2010 gjorde han sitt hittills bästa turneringsresultat. GM-normen föll endast på att en av motståndarna saknade elotal.
   Nästa utmaning blir förstabordet vid OS i Tromsö, men först återstår fem partier i SM.