Pia vann efter damoffer (uppdaterad)

Publicerad 15 juli, 2014 av Axel Smith

SM14-PiaSMloggaPia Cramling tog sin första seger i årets SM-grupp efter ett damoffer mot Erik Blomqvist. Som kompensation fick hon torn, pjäs och två bönder. Blomqvist hamnar i gott sällskap: Viswanathan Anand har förlorat på samma vis.
– Jag tror inte att det var helt korrekt att tillåta offret, säger Pia, även om det har spelats tidigare. Det blev en trevligare ställning för mig.
Var du revanschsugen efter igår?
– Igår blev det helt fel. Men idag ville jag bara spela ett bra parti.
Pia tycker att det är kul med en så stark tävling, där det är svårt motstånd i varje parti. Men hon ser inte det som någon speciell uppladdning inför OS.
– Nej, jag spelar ju hela tiden. Men det ska bli jätteroligt med OS, för lagtävlingar är bland det roligaste att spela. Det är roligt att Sverige satsar på tjejerna!
   Nils Grandelius lyckades aldrig skapa tillräckligt med spel mot Pontus Carlsson för att ha några reella vinstchanser. Obalans var däremot något Daniel Semcesen fick till redan i drag ett med sitt holländska försvar. Stärkt av vinsten igår spelade Tommy Andersson optimistiskt, men hans offerangrepp räckte inte hela vägen fram. Daniel är därmed tillbaka i ledning.
   Tiger Hillarp – Emanuel Berg slutade remi efter att spelarna turats om att vara bonde över. I slutspelet var det Emanuel som pressade men det var aldrig någon större fara för Tiger.
   ”När Jonny Hector spelar Evansgambit kommer han dåligt men vinner ändå”, fick jag höra en gång. Idag blev det tvärtom. Michael Wiedenkeller gav snabbt tillbaka bonden, stod lite sämre och vann ett långt tornslutspel. Jonny följde instruktionsboken och försvarade sig aktivt, men kanske var det just det som var det avgörande misstaget?
Resultat. Växla parti genom att klicka på det lila fältet ovanför brädet, eller ladda ner pgn-filen.