Blomqvist ifatt i täten

Publicerad 16 juli, 2014 av Axel Smith

SM14-Grandelius-HectorSMloggaSom vit mot Pia Cramling spelade Daniel Semcesen åter tufft och tog på sig en dålig bondestruktur med löparparet som kompensation. Pia lyckades konsolidera sin ställning, undvek vid flera tillfällen dragupprepning och vann till sist en bonde, men det var först då som löparparet visade sin styrka. Enkel remi.
   Det gav Erik Blomqvist chansen att komma ifatt i toppen, återigen genom något som egentligen inte borde förekomma i SM-gruppen: tidsvinst. Denna gång visste Tiger Hillarp att ställningen var lika, men glömde bort klockan. Dessförinnan var partiet spännande med ett pjäsoffer.
– Jag hade lite otur, sa Tiger. Det var en väldigt ovanlig idé, men han kände till den.
– Han offrade pjäs väldigt skarpt, sa Erik. Det borde kanske slutat remi vid korrekt spel. Jag trodde att jag stod bra men han gjorde exakta drag. Han var nära att förlora på tid flera gånger och till slut gick tiden ut.
   Emanuel Berg mot Pontus Carlsson blev en öppning som i normala fall ger lugnt och försiktigt spel: c3-sicilianskt. Men båda var inställda på kamp och spelade på varsin flygel. Pontus angrepp på kungsflygeln vann en kvalitet, medan Emanuels fribonde kostade ett torn. Summa sumarum fick Emanuel en extra springare men eftersom han inte hade några andra pjäser kvar slutade partiet remi. Samma resultat blev det i partiet Nils Grandelius – Jonny Hector.
   Tommy Andersson tog däremot sin andra seger. Michael Wiedenkeller angrep för fullt, men det var nog inte lika farligt som det såg ut och efter tjugo drags försvar lyckades Tommy byta dam och nådde senare ett farligt slutspel.
Resultat och pgn-fil.