Tiger tillbaka i SM-gruppen

Publicerad 1 juli, 2013 av Niklas Sidmar

Under tiden fram till Schack-SM kommer vi att presentera deltagarna i årets SM-grupp. Idag är det dags för Tiger Hillarp, som gör sin trettonde start i SM-gruppen. Intervjuerna publiceras också på SM-hemsidan.
Alla SM-intervjuer

hillarp1303Tiger Hillarp vann Schack-SM 2007 och 2008, och år 2011 i Västerås gjorde han sin tolfte raka start i SM-gruppen. Debuten skedde förra gången tävlingen gick i Örebro, år 2000. Det var det första året som man satsade på att få med de bästa svenska spelarna i SM, och Tiger slutade som relativt nybliven stormästare i mitten av fältet.
   -Jag minns att jag spelade illa, men att det var väldigt fina spellokaler och arrangemang, säger Tiger Hillarp Persson.
   Till förra årets SM-grupp blev Tiger inte uttagen, eftersom två platser av ekonomiska skäl gick till lägre rankade spelare. Därefter tackade han nej till deltagande i det svenska OS-laget och han skrev ett öppet brev där han förklarade sitt beslut och samtidigt riktade skarp kritik mot Sveriges Schackförbund och dess syn på elitschack.
   -Idag nöjer jag mig med att säga att jag är mycket besviken på SSF, och försöker att ha så lite som möjligt med SSF att göra. Men SM kan man inte tacka nej till om man försöker leva på schack, och jag är glad över att spela SM i år.


   För Tiger Hillarp har nödvändigheten av att försörja sig fått honom att ägna allt mer av sin tid åt undervisning och skrivande, på bekostnad av det egna spelandet. För ett par år sedan ansvarade han under ett års tid för schackundervisningen på schackgymnasiet i Oslo, och därefter har han ägnat mycket av sin tid åt andra tränaruppdrag. Han har också startat hemsidan http://tiger.bagofcats.net som han lägger en hel del tid på att hålla uppdaterad, och han skriver på en ny upplaga av spelöppningsboken Tiger´s Modern, som gavs ut 2005 och som kommer att ges ut under det nya namnet The Modern Tiger.
   -I själva verket känns det snarare som om jag skriver på en ny bok eftersom minst hälften av innehållet kommer att ändras.
carlssonhillarp1107

Senast Tiger spelade SM var 2011 i Västerås, då han slutade på delad femte plats. Här spelar han svart mot Pontus Carlsson i den andra ronden, ett parti som Tiger vann.

Nu är Tiger alltså tillbaka i SM-gruppen och som en av tre spelare som har vunnit SM sedan 2007 är han naturligtvis en av favoriterna, inte minst eftersom en av de andra två, Emanuel Berg, inte är med.
   -Om jag hade haft möjlighet att förbereda mig en månad hade jag inte tvekat, då hade jag sagt att jag siktar på att vinna. Men som mitt schackliv har utvecklats har jag ingen aning om vilka chanser jag har. Jag hoppas att jag har lite flyt i rätt lägen, säger Tiger Hillarp.
Niklas Sidmar