Wiedenkeller gör comeback i SM-gruppen efter 21 år

Publicerad 6 juni, 2013 av Niklas Sidmar

Under tiden fram till Schack-SM kommer vi att presentera deltagarna i årets SM-grupp. Idag är det dags för Michael Wiedenkeller som bor och tävlar i Luxemburg, men har kvar sitt svenska medborgarskap. Intervjuerna publiceras också på SM-hemsidan.
Alla SM-intervjuer

Wiedenkeller 1207Michael Wiedenkeller tävlar numera för Luxemburg och har spelat både i OS och i Europamästerskapen för smånationer för sitt nya hemland. Eftersom han har dubbla medborgarskap är han ändå berättigad att delta i SM-gruppen och tävla om det svenska SM-guldet, och förra året kvalificerade han sig genom att vinna Mästar-Elit. Han var mycket nära även året innan, då han delade segern i Mästar-Elit med Erik Blomqvist och Erik Hedman, men särskiljdes på tredje plats.
   -En rimlig målsättning för mig är att ta 50 procent. Om jag lyckas med det beror på om mina förberedelser håller och om jag klarar av att hålla en jämn nivå under hela turneringen, menar Michael Wiedenkeller.
   SM-gruppen är ingenting nytt för Wiedenkeller, men hans senaste start ligger en bit bakåt i tiden. Efter att ha debuterat med en sjuttonde plats 1981 deltog han i ett antal tävlingar under åttiotalet och noterade bland annat fem andraplatser innan han till slut tog SM-guld 1990. Därefter blev det ytterligare två starter, inklusive en andraplats på samma poäng som segraren Lars Karlsson 1992.
   -Min bästa SM-tävling var den 1990, och naturligtvis kändes det riktigt bra att få vinna efter att ha kommit på andra plats fler gånger tidigare, säger han och minns tävlingen som spelades i Valhalla Sporthall i Göteborg.


   -Jag kommer ihåg att jag tog ledningen med ett fint positionellt parti mot Richard Wessman. Sedan åkte jag på en fantastisk teoretisk nyhet av Thomas Engqvist, han spelade frivilligt Ke8-f7 som Svart och plötsligt kom mitt spel helt av sig och det blev en förlust. Men tävlingen var lång, och när jag lyckades slå teoristarke Thomas Ernst med svart i ett fint Franskt parti tog jag ledningen igen, och höll undan för Lars-Åke Schneider.
   1997 flyttade Michael Wiedenkeller tillsammans med fru och två barn till Luxemburg där han arbetar som Private Banker på SE-banken. Familjen bor fem kilometer från centrum i huvudstaden med samma namn som landet. Staden Luxemburg har ungefär 100.000 invånare och i landet är folkmängden omkring en halv miljon.
   -Luxemburg är ett trevligt litet land, men jag känner mig fortfarande som svensk. Min fru är svensk, våra barn är födda i Sverige, och jag har mest med svenskar att göra i mitt jobb, förklarar han.

wiedenkeller1203

Michael Wiedenkeller spelar regelbundet Elitserien för SK Rockaden, och tror att han kommer att flytta tillbaka till Sverige någon gång i framtiden.

De senaste åren har han deltagit i Luxemburgsmästerskapet och hittills har det blivit segrar 2009, 2010, 2012 och 2013. Den första gången kunde han inte titulera sig Luxemburgmästare eftersom han fortfarande tävlade för Sverige, men för tre år sedan valde han att byta federation.
   -Jag blev tillfrågad om jag ville spela för Luxemburg och efter en titt i svenska rankinglistan insåg jag snabbt att jag inte skulle vara aktuell för svenskt landslagsspel, berättar han.
   Vid senaste Schack-OS ingick Wiedenkeller också i Luxemburgs lag. Han spelade på förstabordet och tog 5 poäng på nio partier, men laget kom en bra bit ner i prislistan på 112:e plats.­ Sitt första OS gjorde han två år tidigare, då han efter en strålande insats tog 7½ poäng på tio partier.
   -Men naturligtvis kan man inte jämföra spel för Luxemburgs landslag med till exempel Sveriges. I ett OS möter de svagare nationerna ofta ett bra lag och förlorar stort, och kan sedan kan möta ett svagare lag och vinna, och så vidare.
   Kopplingen till Sverige är fortfarande stark och de senaste åren har han någorlunda regelbundet spelat i Elitserien för SK Rockaden, främst i sammandragen.
   -Jag tror att vi flyttar hem till Sverige så småningom, och det är därför jag försöker spela regelbundet för Rockaden och har börjat vara med i SM på somrarna. Att få spela SM-gruppen igen nu i Örebro ska bli en upplevelse, SM-gruppen håller ju högre klass och är mer professionell än på ”min tid”.
   -Jag började spela schack i Vetlanda i Småland som sexåring. Nu har jag fyllt 50 år och jag ser fortfarande fram emot varje parti och varje tävling jag spelar med spänning. Schack är unik hobby, konstaterar Michael Wiedenkeller.
Niklas Sidmar