Tikkanen är redo för ny satsning

Publicerad 10 juni, 2013 av Niklas Sidmar

Under tiden fram till Schack-SM kommer vi att presentera deltagarna i årets SM-grupp. Idag är det dags för de två senaste årens vinnare Hans Tikkanen. Intervjuerna publiceras också på SM-hemsidan.
(Foto: Calle Erlandsson)

Alla SM-intervjuer

Tikkanen1305 (ce)Hans Tikkanen ansågs länge som en mycket stark schackspelare som hade svårt att hålla hela vägen. Sedan hände något. Sensommaren 2010 säkrade han stormästartiteln efter tre GM-inteckningar på två månader. Därmed blev han den artonde svenska stormästaren, och därefter vann han SM-titeln först i Västerås 2011 och sedan i Falun förra året. I Falun visade Tikkanen stor psykologisk styrka när han lyckades ladda om till särspelet efter att just ha förlorat mot Emanuel Berg.
   -Det passade mig faktiskt perfekt med ett särspel med kort betänketid direkt efter förlusten. Jag tror att det var Axel Smith som sa att ”efter en förlust är man inte en riktig människa förrän man får spela igen”. Lite frustration och ilska passar bra till kort betänketid, men jag hade nog haft mycket dåliga chanser i ett särspel med långpartier i det tillståndet, konstaterar Hans.
   -Jag vet inte om man kan säga att Schack-SM passar mig bättre än andra turneringar, men jag tror att jag spelar lite bättre på sommaren, jag trivs bäst då helt enkelt.
Efter de senaste årens resultat är det svårt att inte se Hans Tikkanen som huvudfavorit i årets tävling. Men själv håller han inte med.
   -Jag tror aldrig att jag ska vinna en tävling, det är ju så många andra med som också kan vinna. Visst tror jag att jag har en hyfsad chans, men jag ser Nils som absolut favorit, sina mindre goda SM-resultat till trots.


   -Mina prestationer i SM-tävlingarna har inte varit direkt spektakulära, utan jag har presterat ganska normalt i jämna tävlingar och de senaste två åren har jag haft målfoto-millimeterna på min sida…
Hans konstaterar att han inte känner någon särskild press på grund av sina dubbla SM-guld, snarare kanske lite lättnad eftersom han redan har bevisat att han är med i toppen och kan vinna.
   -Men visst, SM är ändå en av de absolut viktigaste tävlingarna under året så en del press sätter jag naturligtvis på mig själv.

lindbergtikkanen1010(ce)

Hans Tikkanen under en elitseriematch för sitt LASK för några säsonger sedan.

Efter att han tagit sin tredje stormästarnorm tog det några månader innan Hans utsågs till stormästare. Det skedde i samband med OS i Khanty-Mansiysk hösten 2010, där han inte ingick i det svenska laget. I viss mån håller han med om att det kan vara svårt att ladda om och sätta nya mål när stormästartiteln väl är säkrad.
   -Stormästartiteln är onekligen det stora att uppnå, och efter den kom det många extra möjligheter och bättre villkor, bland annat fick jag börja spela den utvecklande Sigeman-turneringen och jag fick en chans i Wijk aan Zee. Det är helt klart svårt att hitta ett nytt mål som är lika lönsamt.
   Hans spelade på och gjorde fortsatt fina resultat, men efter tag märkte han att han började tröttna, och han drog ner kraftigt på både spelande och tränande. Nu verkar det dock vara på väg att vända igen.
   -Tidigare levde jag mycket på glädjen över att tävla och vinna, men nu har jag börjat hitta tillbaka till glädjen över att spela. I princip har jag inte tränat seriöst sedan förra sommaren, men nu känner jag mig redo för seriös träning igen, till och med extra mycket denna sommar eftersom jag inte har något annat stort inplanerat.
   -Mina ambitioner inför framtiden är för närvarande att först sluta tappa elo och sedan stabilisera mig runt 2550, förklarar Hans Tikkanen.
Niklas Sidmar