Nya reglerna gjorde Anders jobb lättare

Publicerad 30 maj, 2013 av Niklas Sidmar

Under tiden fram till Schack-SM kommer vi att presentera deltagarna i årets SM-grupp. Vi inleder dock inte med någon av de tio spelarna, utan med förbundskaptenen Anders Pettersson. Intervjuerna publiceras också på SM-hemsidan.
Alla SM-intervjuer

pettersson1101Till sommarens Schack-SM genomfördes en rad ändringar av SM-gruppen. Viktigast av dessa är att uttagning numera sker efter Elotal samt att startbidragen har tagits bort och ersatts av prispengar. Förbundskapten Anders Pettersson har varit med när de nya reglerna har arbetats fram.
   -Det är förstås för tidigt att säga om ändringarna har fått önskad effekt, men eftersom Elosnittet är högre är en försiktig slutsats från min sida är att det ger en bättre bredd på SM-gruppen. Dock saknar vi några spelare från den yttersta toppen på Elolistan, säger Anders Pettersson.
   -Det är också svårt att säga om tävlingen har blivit starkare på grund av det nya uttagningssystemet eller de ökade prispengarna. Med årets budget hade jag exempelvis kunnat ta ut ytterligare två stormästare förra året, fortsätter han.
   -För min del har i alla fall de nya reglerna betytt att arbetsbördan har minskat betydligt. Tidigare behövde jag kontakta spelarna och föra en dialog om villkor, men nu är villkoren samma för alla och det är de som anmäler sig till mig.


   Beslutet om förändringarna av SM-gruppen fattades i vintras och grunden var ett förslag som tagits fram i höstas av Elitkommittén, under ledning av dess dåvarande ordförande Pontus Carlsson.
Utöver de redan nämnda ändringarna har även förbud mot tidiga remier införts, och SSF beslutade att skjuta till 20.000 kronor till den totala budgeten för SM-gruppen jämfört med tidigare.
   -Som det såg ut tidigare, där spelarna hade fasta startbidrag beroende på spelstyrka, fanns det inte utrymme i budgeten för att ta med alla de bästa spelarna, förklarar Anders Pettersson.
   Frågan ställdes på sin spets förra året, när ekonomin endast lämnade utrymme för två stormästare utöver de direktkvalificerade spelarna. Reglerna kritiserades från flera håll, bland annat skrev Tiger Hillarp ett öppet brev där han riktade stark kritik mot beslutet.
   -Att spela i SM-gruppen är attraktivt på flera sätt och intresset är stort bland elitspelarna. Det har varit en del svåra avvägningar under åren, och ofta har man som förbundskapten haft två dåliga alternativ att välja mellan. Nu är de flesta sådana avväganden borta vilket naturligtvis underlättar för mig, konstaterar Anders.
   Anders Pettersson tillträdde som förbundskapten under 2010. Då hade han just kommit tillbaka till Sverige efter att ha arbetat i Gambia några år, och även om han tidigare haft ideella uppdrag i många olika föreningar tyckte han att det var ett bra tillfälle att börja engagera sig i svenskt schack igen. På frågan om uppdraget varit vad han hade förväntat sig är han kluven.
   -Ja och nej. Det är mer administrativt arbete än jag trodde från början. Många arrangörer håller inte toppklass och innan man lärt sig alla knep är det ganska tungrott. Här lär jag mig fortfarande.
   -När det gäller kommunikationen med elitspelarna försöker jag lyssna in vad spelarna tycker och anpassa mig i den mån det är möjligt. Många principdiskussioner för jag dock vidare till Elitkommittén som fattar beslut. Men det är också så att det finns en ganska stor bredd av åsikter bland de mer aktiva spelarna, vilket gör det svårt att göra alla nöjda, fortsätter han.
   Anders moderklubb är Karlskoga och därefter representerade han Degerfors i några år innan han flyttade till Göteborg och SS Manhem 2001 för att studera. 1999 vann han äldsta klassen i Skol-SM och några år senare vann han Manhems klubbmästerskap i hård konkurrens. Idag spelar han inte så mycket som han skulle önska, men den gångna säsongen ingick han i det Manhemlag som efter vad han själv beskriver som ”åtta mirakel på sju ronder och en bragdkvalmatch” tog steget upp i Superettan.
pettersson1003
Anders ingår i SS Manhems andralag som i år tog steget upp i näst högsta serien. Bilden är från säsongen 2009/10, då SS Manhem II senast spelade i Superettan.

-Jag siktar på att spela SM i år, men har genomgått en operation i magen som jag håller på och återhämtar mig från. Bara jag hinner bli någorlunda återställd och få lite träningstid så spelar jag, annars är jag på plats som åskådare.
   -Eftersom jag kommer från Karlskoga har jag spelat många juniorturneringar både i Örebro och Ervalla genom åren. Och när SM gick i Örebro 2000 var jag med i JSM-gruppen. Det var fina arrangemang då och det vet jag att det blir denna gång också. Det ska bli superkul, konstaterar Anders.
Niklas Sidmar