Flygande start för GP-serien

Publicerad 28 oktober, 2014 av Niklas Sidmar

vopen2014Till helgen spelas årets andra deltävling i Svenskt Grand Prix. Björkstadsschacket i Umeå har just nu en bit över sextio anmälda, och i startlistan finns titelhållarna Ralf Åkesson, Thomas Ernst, Jonathan Westerberg och Bengt Lindberg.

GP-serien är SSF:s stora tävlingssatsning under 2014, och omfattar sex av landets stora helgturneringar. GP-serien administreras av SSF, men varje arrangör är fristående och bestämmer själva över villkoren i sin turnering.
-Det är kanske naturligt att man ser tävlingarna som förbundets när man exempelvis anmäler sig via medlemssystemet, men jag ser GP-serien som arrangörernas gemensamma projekt där vi från SSF är med och stöttar, säger Tävlingskommitténs ordförande Håkan Jalling.
Spelarna räknar de fyra bästa resultaten och priser delas ut till såväl de fem främsta spelarna totalt som i femton olika ratinggrupper eller specialkategorier.
Den första tävlingen var Västerås Open, som gav GP-serien en flygande start. 343 startande var nytt nordiskt rekord och en ökning med drygt sjuttio startande sedan 2013.
-Alla som var på plats i Västerås upplevde säkert känslan när man träffar gamla schackvänner mellan ronderna. Det var mycket snack i fikaavdelningen mellan spellokalerna, och det är ju en av tankarna med GP-serien.


GP-serien riktar sig både till bredd och elit, och i Västerås såg vi tydligt att GP-serien intresserar även toppspelarna. Sju svenska och fyra utländska stormästare kom till start, och redan nu har flera elitspelare anmält sig till de kommande tävlingarna. I helgens Björkstadsschack deltar två stormästare och två internationella mästare, och både till Malmö Open och nya Elite Hotels Open i Växjö finns flera stormästare redan nu i startlistorna.
– Personligen tycker jag det är extra kul att se intresset från titelspelarna. Exempelvis har vi redan nio stormästare till vår premiärtävling i Växjö i februari, och jag tror inte att det stannar där, förklarar Jalling.
-Dessutom hoppas vi att vi med hjälp av GP-serien ska höja nivån på tävlingarna i Sverige, både för dem som vill spela och för dem som följer tävlingarna hemma vid sin dator. Här har Västerås slagit an tonen genom successiva förbättringar år från år. I år kunde man exempelvis pricka av sig via mejl, sms eller Facebook och komma direkt till starten av första ronden. Bra för spelarna och bra för arrangören.
Björkstadsschacket, som inleds i Umeå på fredag är alltså den andra deltävlingen i serien, och det är förstås nu som det börjar bli intressant att titta i tabellen och se hur man ligger till i sin ratinggrupp eller i sammandraget.
-Nu ser vi fram emot en ny schackfest i helgen i Umeå. Och även om det bara är några dagar kvar finns det fortfarande möjlighet att gå in och anmäla sig. All information om deltävlingarna finns samlat i GP-portalen. Och till SK Rockaden Umeå vill jag säga välkommen att ta stafettpinnen, och stort lycka till med arrangemanget!