TePe-Sigeman vinner första Företagsmästerskapet

Publicerad 15 april, 2024 av Leo Brodin

Johan Sigeman (tv.) och Joel Eklund (th.) vann tillsammans det första Företagsmästerskapet i schack. Foto. Leo Brodin

Den trettonde april blev en spännande lördag för schackvärlden. Samtidigt som Garry Kasparov fyllde 61 år spelades den första upplagan av Företagsmästerskapet i schack. Tolv företag skickade två spelare var och gjorde upp på Vinge Advokatbyrås kontor vid Norrmalmstorg i Stockholm. Utöver Vinge så står Schackevent AB och Schackakademien bakom eventet.

Det spelades sju ronder med 10 minuter på klockan och fem sekunders tilläggstid. Två poäng för en vunnen match, en för remi. TePe-Sigeman vann den första med 1.5-0.5 mot Bizware och alla ronder utom en skulle de fortsätta att vinna ett parti och spela en remi. Det var bara Trill Impact som rond 5 lyckades spela remi på båda brädena.

Trots att TePe-Sigeman gick obesegrade genom tävlingen kom de endast en halv partipoäng före Nordic Brand som tog silver med far och son-kombon Tony och Jakob Apéria. Tony Apéria var också medarrangör till eventet genom Schackevent AB.

Jakob och Tony Apéria tog andraplatsen. Foto: Leo Brodin

En halv partipoäng efter Nordic Brand kom hemmalaget Vinge med tävlingens högst rankade spelare IM Richard Wessman och lagkamraten Fredrik Lundblom. Wessman hade som mål att vinna men var mycket nöjd med dagen även som trea, och inte bara på grund av schackspelandet.

– Det har varit ett kul schackevent men också en bra chans att knyta nya företagskontakter. Lokalen och atmosfären är jättefin, jag kommer mycket gärna tillbaka.

Vinges IM Richard Wessman spelar vit mot Goddaslaws Richard Arvidsson. Foto. Leo Brodin

Tävlingen spelades av 23 män och en kvinna. Omegapoints Carina Wickström lyckades dock göra bra ifrån sig. I tävlingens sista parti besegrade hon EQTs FM Anders Grandell.

Carina Wickström besegrade FM Anders Grandell. Foto: Leo Brodin

Ronden innan spelade hon mot TePe/Sigemans Joel Eklund. Partiet slutade i remi efter ett anbud av Eklund men det gick vilt till. Eklund hade ett stort överläge i slutspelet men hade Wickström offrat tornet på f4 drag 33 och sedan schackat med damen på e5 hade hon tagit segern istället. Inte lätt när båda spelarna har under 30 sekunder på klockan.

Efter prisutdelningen serverades en buffé som majoriteten stannade för, glada att knyta kontakter. Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling höll ett tal där han tackade deltagare, organisatörer och åskådare. Han tackade också Vinge Advokatbyrå för den fina lokalen högt upp i huset.

– Tack för att ni hjälper till att ta schacket upp ur källaren.

Håkan Jalling höll ett tal till middagen. Foto: Leo Brodin

Organisatörerna siktar på att Företagsmästerskapet ska komma tillbaka 2025 och samtliga deltagande lag är beredda att återvända. Återvända vill också kommentatorn GM Tom Wedberg och hans tekniska hjälpredor Simon Lindström och Jacob Hanini. Goda odds.

LagMatchpoängPartipoäng
TePe/Sigeman1310
Nordic Brand99.5
Vinge99
EQT98.5
Omegapoint88.5
Trill Impact78
Zengun66.5
Volvo66
Nordea55
Bizware45
Skandia44
Goddaslaw44