SK Rockaden tog 25:e titeln i Allsvenskan

Publicerad 10 mars, 2024 av Ingemar Falk

SK Rockaden tog emot segerbucklan och guldmedaljerna i Elitserien 2024. Foto: Lars OA Hedlund

SK Rockaden tog på söndagen sitt 25:e SM-guld i Schackallsvenskan genom att vinna Elitserien före ett annat Stockholmslag: Wasa SK. Trea blev Limhamn som säkrade bronset före Lund.

Ettan och tvåan möttes i slutronden, där Wasa behövde vinna med 6½–1½ för att gå förbi och ta guldet. Det blev Wasaseger – fast ”bara” med 4½–3½.

Därmed spräckte Wasa den imponerande segersviten som SK Rockaden hade med 19 raka matchvinster.

– Vi räknar inte partier och matcher, bara titlar, säger SK Rockadens Lennart Örnmarker som under säsongen delat lagledaransvaret med Jonas Barkhagen.

Jonas Barkhagen, och även Robert Bator har i många år kamperat ihop med Lennart Örnmarker och samlat guld för Rockaden. Det här året blev inget undantag.

Lennart Örnmarker övervakar rockadarnas partier. Foto: Lars OA Hedlund

Vad gör Rockaden till en så framgångsrik klubb år efter år?
– VI har ett väldigt stabilt lag. Det är ett bra gäng och bra sammanhållning, säger Lennart Örnmarker.

Det här var Rockadens 25:e titel totalt, och den 22:a som Lennart Örnmarker varit med om i klubben sedan han satt som vice ordförande när det blev allsvensk seger 1980.

SK Rockadens segermarginal blev till slut 3,5 partipoäng. På papperet en jämn historia, men Rockadens spelare visste att de bara behövde spela på säkerhet och ordna med fyra remier för att bärga guldet.

– Vi hade en taktisk genomgång på lagmiddagen på lördagen och bestämde oss för strategin. Vi skulle gå in för att vinna matchen, men inte satsa för hårt i partierna, att ändå köra lite safe, berättar Lennart Örnmarker.

Rockadens Jon-Ludvig Hammer och Wasa Ferdinand Hellers efter deras parti som slutade remi. Foto: Lars OA Hedlund

– Om Wasa SK varit närmare oss poängmässigt före matchen hade vi förstås gått in i den på ett annat sätt, fortsätter han.

Lennart Örnmarker kommer att få se sitt Rockaden i flera Stockholmsderbyn i Elitserien nästa säsong, då hela sex lag från huvudstaden är med nästa år.

Limhamn och Rockaden kommer att mötas även nästa elitseriesäsong. Foto: Lars OA Hedlund

Det blir väldigt många Stockholmslag, hur ser du på det?
– Det är en liten svaghet för Schacksverige – det är inte bra för bredden när alla Elitserielag nu i princip klumpar ihop sig utefter E4:an.

För Rockaden finns det också något annat som hägrar nästa säsong: Europacupen. Som mästarlag får Rockaden ett mindre ekonomiskt bidrag från Sveriges Schackförbund – och för klubben blir Europacupen en självklar del i tävlingssäsongen.

– Europacupen är något vi prioriterar. Historiskt har vi haft fina framgångar där. Det blev semifinal 1986 och kvartsfinal 1993. Dock tycker jag att tävlingen blivit lite urvattnad på slutet då turistlag – som jag skulle vilja kalla dem – med för låg spelstyrka tillåts vara med i Europacupen. Det blir för många lag när mästerskapet bara avgörs i sju ronder. Det var en annan typ av tävling förr.

Slutställning, Elitserien 2024

PlLagSpVOFPoPP
1SK Rockaden98011650½
2Wasa SK97201647
3Limhamns SK96121341
4Lunds ASK95221241½
5Växjö SK9333936
6Stockholms SS9324835
7Kungstornet9306633
8Eksjö SK9135531½
9Västerås SK9216528½
10Örgryte SK9009016
PP=Partipoäng, särskiljning. Västerås SK och Örgryte SK flyttas ned till Superettan nästa år.
Tvåan Wasa SK. Foto: Lars OA Hedlund
Trean Limhamns SK. Foto: Lars OA Hedlund
Slutresultat, Elitserien Bilder