Historisk dag för Kristallen – nu väntar Elitserien

Publicerad 10 mars, 2024 av Ingemar Falk

Kristallens lag på prisutdelningen efter Superettansäsongen 2024. Foto: Lars OA Hedlund

Det gick verkligen att ta på glädjen och stoltheten när Kristallens ledare och spelare samlades kring intervjubordet efter det säkrade elitseriekontraktet via tredjeplatsen i Superettan. Inte illa av en nykomling i serien.

”Så otroligt stort det här”.
”Häftigt”

När lagledaren Fredrik Lindh sätter sig ner för att ta fram Kristallens framgångsrecept hittar han snabbt tre nycklar.

– För det första har vi fått spela med det starkaste laget hela tiden och inte störts av sjukdomar. Det har varit en trygghet för laget.

– Sedan har vi förberett oss noga före varje match. Vi har träffats och förberett oss med gemensamma preppar. Tittat på våra motståndare och arbetat fram matchtaktiker.

– Slutligen så bottnar allt i ungdomsverksamheten som är väldigt stark just nu. Därifrån har vi plockat fram våra egna produkter som Erik Dingertz och Harald Ljung som i dag är en del av laget. Och vi har mer på gång. På några års sikt ser vi ut att kunna ha väldigt bra juniorer.

Fredrik Lindh, Kristallens SK. Foto: Lars OA Hedlund

Fredrik Lindh och de andra i Kristallen hade nog inte tänkt sig att ha jubelintervjuer efter den här säsongen.

– Vi kom in i Superettan med målet att hänga kvar och kanske hamna i mitten. Vi har tidigare varit uppe i Superettan och halkat ur så vi visste vad som krävdes.

Och ändå sitter vi här nu och ni har ordnat elitseriekontrakt…
– Ja, det är fantastiskt. Men vi fick en bra start i höstas, och efter nyår hade vi resultaten med oss. Allt gick vår väg.

Hur är känslorna nu?
– Det är såklart superkul att ha gått upp i Elitserien. Samtidigt vet vi att det är ett stort steg mellan Superettan och Elitserien. Det är extremt utmanande.

Hur går tankegångarna inför nästa säsong i Elitserien. Pratar vi nyförvärv?
– Nej, såna tankar har vi inte alls just nu. Kristallen har som tradition varit en breddklubb och vi tittar först och främst på spelare från våra egna led.

En elitseriesatsning kostar förstås resurser för en klubb, men det är inget som oroar Fredrik Lindh.

– Vi har en god ekonomi i klubben. Den här elitserieplatsen är en bra investering för oss, säger Fredrik Lindh och lyfter fram alla ideella insatser som görs för klubben.

– Det är så många som gör så mycket gott för klubben, och en av dem är Kalle Dingertz som har varit en fantastisk supporter. Han har engagerat sig lite finansiellt i klubben, men framför allt tidsmässigt.

Inför kommande elitseriesäsong kommer Kristallen att bevara sin sommartradition. Så länge solen lyser över Södermalm ser spelarna till att träffas regelbundet.

– Då kör vi söndagsträningar i Tantolunden. Det blir förstås mycket blixt, men också lite träning. Det kommer vi att fortsätta med.

Slutligen, hur ska ni fira elitseriekontraktet
– Det blir en gemensam middag för alla som varit med i laget. Vi firade lite redan i lördags när elitserieplatsen var klar. Det ska bli trevligt!

SS 4 Springares lagledare Vladimir Poley med sina stormästaräss VItalij Sivuk och Platon Galperin. Foto: Lars OA Hedlund

Superettan vann av SS 4 Springare som liksom Kristallens SK går upp i högsta ligan nästa säsong. SS 4 Springare säkrade elitseriekontraktet redan i fredags, vilket schack.se rapporterade om här.

De två lagen som tvingas lämna Superettan blir Burgsvik Alva SK och Upsala ASS.

Slutställning, Superettan 2024

PlLagSpVOFPoPP
🥇SS 4 Springare98101753½
🥈SK Rockaden II*98011647
🥉Kristallens SK96031240½
4Farsta SK9414932½
5SS Luleå9324836½
6Helsingborgs ASK9234736
7Schack 08, Norrköping9315731½
8Skara SS9306631½
9Burgsvik Alva SK9216529½
10Upsala ASS9117321½
*Rockaden II kan inte gå upp i Elitserien då förstalaget redan är med där. PP=Partipoäng, särskiljning.
Ettan SS 4 Springare. Foto: Lars OA Hedlund
Delar av SK Rockadens andralag som tog silvret i Superettan. Foto: Lars OA Hedlund
Slutresultat, Superettan 2024