SS 4 Springare klart för Elitserien

Publicerad 9 mars, 2024 av Ingemar Falk

SS 4 Springares lag (t h) storvann mot Luleå och säkrade därmed en plats i Elitserien nästa säsong. I mitten syns mötet Thomas Ernst–Vitalij Sivuk. Ett parti som pågick i över sex timmar. Sivuk vann och fastställde SS 4 Springares segerresultat till 7–1. Foto: Lars OA Hedlund

På fredagen blev det helt klart. SS 4 Springare går upp i Elitserien.

Stockholmslaget med bas i Upplands-Väsby säkrade platsen med en klar 7–1-seger mot SS Luleå samtidigt som jagande Kristallens SK förlorade sin match mot Farsta SK i Superettan.

Elitserieplatsen är en stor framgång för SS 4 Springare som i fjol var ytterst nära att gå upp men tappade chansen till avancemang på slutet. Men den här säsongen har det inte varit något snack om saken – laget har presterat på hög nivå i alla matcher och säkrar nu elitseriekontraktet med bred marginal.

På lördagen kommer SS 4 Springare spela om seriesegern i Superettan när ledande SK Rockaden II väntar. SK Rockaden II som har vunnit alla säsongen sju matcher kan inte gå upp, då förstalaget redan befinner sig i Elitserien.

Den andra uppflyttningsplatsen hålls fortfarande av Kristallen trots 3–5-förlusten mot Farsta SK eftersom de jagande lagen tappade poäng. Störst chans att komma ikapp hade Helsingborgs ASK, men det blev ett tungt poängtapp, 4–4, mot seriejumbon Upsala ASS som därmed tog sin allra första matchpoäng denna säsong.

Hård strid kring nedflyttningsstrecket

Upsala ASS kommer att åka ner i division 1, men vilket annat lag ska tvingas följa med ner i ettan?

Det är en tuff kamp om att undvika den andra nedflyttningsplatsen där lag som just nu slåss om uppflyttningsplats också hastigt kan hamna i nedflyttningsstrid. Så jämnt är det i Superettan när bara två omgångar återstår.

Just nu är det en trio lag som ligger på platserna 7–9 på 5 poäng: Schack 08, Burgsvik Alva och Farsta. De är också de tre lagen som har sämst partipoäng, vilket fungerar som särskiljning om flera lag stannar på samma poäng.

Ställningen efter 7 av 9 ronder

PlLagSpVOFPoPP
1SK Rockaden, Sthlm II77001439
2SS 4 Springare76101341½
3Kristallens SK7403829½
4Helsingborgs ASK7232730½
5SS Luleå7223628
6Skara SS7304626
7Schack 08, Norrköping7214524½
8Burgsvik Alva SK7214523½
9Farsta SK7214522½
10Upsala ASS7016115
PP=Partipoäng, särskiljning

De två sista omgångarna

ROND 8: Lördag 9 mars, kl 14.00

Burgsvik Alva SKUpsala ASS
SS LuleåSchack 08, Norrköping
Kristallens SKSkara SS
SS 4 SpringareSK Rockaden, Sthlm II
Farsta SKHelsingborgs ASK

ROND 9: Söndag 10 mars, kl 10.00

Kristallens SKSchack 08, Norrköping
SS 4 SpringareUpsala ASS
Farsta SKBurgsvik Alva SK
SS LuleåSkara SS
Helsingborgs ASKSK Rockaden, Sthlm II
Ställningen, Superettan