Ferdinand Hellers ensam vinnare – men det hängde på sekunden

Publicerad 19 februari, 2024 av Ingemar Falk

GM Ferdinand Hellers. Foto: Lars OA Hedlund

Ferdinand Hellers blev ensam vinnare av Robert Spångbergs Minnesturnering i Stockholm på söndagen. Men det riktiga dramat missade han själv när han satt i analysrummet och gick igenom sitt avslutande remiparti med Lars Wålinder.

Samtidigt i spellokalen var jagande Axel Falkevall snubblande nära att komma ikapp när hans motståndare Erik Blomqvist hamnade i tidsnöd. Erik Blomqvist hade en vinnande ställning men sekundvisaren tickade stadigt neråt inför dennes 39:e drag, 5… 4… 3… 2… 1… Och så med bara en (!) sekund kvar på klockan drog Erik Blomqvist 39… Se6.

Mötet Axel Falkevall–Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

Erik Blomqvist vann till slut partiet och Axel Falkevall missade en delad förstaplats. Men om Eriks klocka hade tickat en enda sekund till hade Falkevall vunnit på tid och delat segern med Hellers. Så nära var det.

Hellers hade inte haft något emot att dela priset. Han är den förste att berömma unge Axel Falkevall.

– Han spelar bra. Överhuvudtaget håller unga spelare högre kvalité numera än förr, säger Ferdinand Hellers och lyfter också fram 14-årige Vidar Seiger som gav honom en hård kamp i andra ronden.

– Det har pratats mycket om ratingdeflationen, men det kan finnas en annan förklaring till att ratingnivåerna förändras. Nämligen att det nu är så mycket enklare att ta till sig nya kunskaper, vilket höjer nivån hos nya spelare. Ta programmet Chessable till exempel där såna som Anish Giri guidar fram till starka öppningar. Det finns i dag en helt annan tillgång till öppningsförberedelser. Det är mycket tuffare i dag.

Hur tacklar du det?
– Det är förstås lite pressande att få 15–20 starka teoridrag mot sig även mot 1800-spelare. Men det är bara att acceptera den nya realiteten. Vi från äldre generationen får helt enkelt jobba hårdare.

Sett till ditt spel under helgen. Hur bedömer du det så här i efterhand?
– Det var inte perfekt, men ganska bra. Sen vill jag säga att det har varit roligt att få gratulationer efteråt, till och med från Nils Grandelius. Det känns roligt.

När vann du senast en turnering av den här kalibern med både stormästare och IM-spelare?
– Det har blivit en del segrar i blixttävlingar som Stockholm Open. Men sammantaget skulle jag nog säga att detta är den starkaste turneringen jag vunnit sedan comebacken.

Vad tycker du om betänketiden 45 min + 10 sek som spelades här?
– Den är jag väldigt nöjd med. Om det blir tävlingar i Sverige med samma format är jag absolut villig att spela mer. Däremot tilltalar inte GP-formatet mig. Det är för svårt för yrkesverksamma att ta ledigt en hel fredag.

Och kanske kan Ferdinand Hellers se en ny helgturnering arrangerad av Stockholms Schacksällskap.

Christer Johansson från arrangerande Stockholms Schacksällskap. Foto: Lars OA Hedlund

– Nu ska vi i styrelsen utvärdera denna turnering, säger tävlingsledaren Christer Johansson från arrangerande Stockholms Schacksällskap. Men vi är förstås nöjda med det här utfallet. Vi hade siktat på fler spelare än schackrutor på ett bräde – och det kom fler: 66 stycken.

Så tävlingen återkommer nästa år?
– Ja, eller så kanske vi organiserar något redan i sommar. Vi får se, säger Christer Johansson som vill tacka Stockholms Schackförbund för ekonimiska stödet i form av gratis spellokal på Stockholms Schacksalonger och bidrag till sakpriser.

Avslutningsvis kommenterar Ferdinand Hellers ett av sina partier från helgen – mötet mot stormästarkollegan Lars Karlsson. ”Det var väldigt kul att få se Lasse spela här i turneringen”, säger Hellers.

Här är partiet:

Ferdinand Hellers (t h) kommenterar sitt parti mot Lars Karlsson. Foto: Lars OA Hedlund

Topp 20

PlSpelareEloPo TB 
1GM Hellers, Ferdinand2418629
2GM Blomqvist, Erik247628½
3FM Wålinder, Lars223028½
4IM Seo, Jung Min243928½
5GM Westerberg, Jonathan243427
6FM Falkevall, Axel2351530
7GM Karlsson, Lars2481528½
8Tripathi, Pratyush1713527½
9FM Lögdahl, Harald2272525½
10Ivarsson, Anders1938524½
11Frank, Anton1935523
12IM Degerman, Lars241428½
13Eriksson, Jörgen219826½
14Eriksson, Lennarth200523
15CM Collett, Peter214523
16Kingsley, Elias1703427
17Östensson, Julia1726426
18Seiger, Vidar1796426
19WIM Mariano, Cristine Rose2019425
20Johansson, Christer1684424½
TB=Särskiljning, Buchholz. Se hela resultatlistan.
Julia Östensson vann dampriset. Mot Peter Collett spelade hon remi. Foto: Lars OA Hedlund
Slutresultat Bilder