”Bra insatser som inte avspeglades i slutplaceringarna”

Publicerad 22 november, 2023 av Ingemar Falk

Förbundskaptenen Peter Bergström (i mitten) övervakar en av Sveriges matcher. Foto: Mark Livshitz/ECU

Förbundskaptenen Peter Bergström har precis landat från ett Montenegro med 15 plusgrader till ett kyligt Arlanda när schack.se ber honom att sammanfatta Sveriges insats i nyss avslutade lag-EM. Det svenska laget i öppna klassen blev 27:a medan blågult kom 22:a i damklassen.

– Jag så klart partisk, men jag tycker att båda lagen stod för bra insatser som kanske inte riktigt avspeglades i slutplaceringarna, säger Peter Bergström.

Han utvecklar:

Donchencko–Kücüksari inför vits 62:a drag.

– Herrlaget spelade endast två matcher mot lägre rankade lag, och vann båda relativt enkelt. Och det blev hela sju matcher mot högre rankade lag, varav två vinster.
– Segern mot sjätterankade Spanien var så klart jättebra. Även matchen mot silvermedaljören Tyskland i rond ett var riktigt bra. Det var inte så långt borta att vi kunde lugga dem på en halva. Donchenko var på väg att utföra 62. Se3 mot Kaan Kücüksari men släppte tyvärr aldrig greppet och ändrade sig till 62. Sh4 istället. På 62. Se3 fanns ju Lxh2). säger Peter Bergström och fortsätter:

– Damlaget placerade sig bättre jämfört med sin ranking, och blev bästa nordiska lag. Riktigt bra med tanke på att laget hade två unga debutanter i Julia Östensson och Lavinia Valcu. Men damerna hade relativt sett kanske inte lika många riktigt tuffa matcher som herrarna.

Av svenskarnas individuella insatser i den öppna klassen lyfter förbundskaptenen fram Nils Grandelius prestation i den öppna klassen:

– Bland spelarna så är det inte oväntat Nils som stod för den stabilaste prestationen. Han fick – eller snarare tvingades – spela alla nio ronderna. När man har för hög rating blir det tyvärr så…, säger Peter Bergström med en skämtsam blinkning. Nils genomförde alla partier utan förlust och en prestationsranking på 2700. Starkt!

– Övriga spelare var lite mer upp och ner. De blandade riktigt fina partier med några där den sista skärpan saknades, och då blir man nästan obönhörligt straffad av 2600+ spelare.

Mötet Sverige–Spanien i femte ronden i lag-EM. Foto: Mark Livshitz/ECU

När Peter Bergström ombeds välja ut sitt favoritparti från svenskarnas matcher i den öppna klassen blir det Hampus Sörensens vinst mot Eduardo B Iturrizaga i matchen mot Spanien.

Hur bedömer du de individuella insatserna i damlaget?
– Som alltid var det en fin prestation av Pia Cramling som lagets ankare, man även Ellinor Frisk och Anna Cramling fick spela mycket och gjorde det bra. Lavinia Valcu och Julia Östensson hade det tufft i början men kom in i det mer och mer.

Även från damernas matcher tar Peter Bergström ut ett favoritparti: Anna Cramlings möte mot WIM Aliicja Sliwicka i premiärmatchen mot Polen.

Anna Cramling. Foto: Mark Livshitz/ECU

Hur var spelförhållandena under lag-EM?
– Montenegro var riktigt trevligt och lite trist var det faktiskt att byta 15 plusgrader till minus två när vi landade på Arlanda. Det var kanske inte det modernaste hotellet man sett, särskilt inte i jämförelse med spelarhotellet som verkade hålla nån nivå högre klass. Men maten var överraskande bra, annars brukar man hinna tröttna på samma buffé tio dagar i sträck, säger Peter Bergström och fortsätter:

– Generellt var det bra arrangerat även om det ibland var lite klurigt att hitta information. Men alla var väldigt hjälpsamma. När till exempel flyget ner blev försenat höll de restaurangen öppen långt efter normal stängningsdags. Det händer inte överallt.

– Annars var det ytterst få incidenter som jag kan komma på. Det skulle väl vara att det saknades en person när vi skulle kliva på bussen mot flygplatsen sista morgonen. Då fick jag köra en snabb språngmarsch och leta upp en spelare vars alarm inte hade fungerat. Ingen nämnd, ingen kvarglömd!