Trost vann Svenska Schackligans andra final

Publicerad 19 juni, 2023 av Leo Brodin

FM Edvin Trost, SK Rockaden. Foto: Lars OA Hedlund

Det fanns flera bra kandidater till guldet i Svenska Schackligans andra omgångsfinal i Queen-divisionen och kommentatorn Deniz Arman hade inte lätt att förutspå hur det skulle gå för Edvin Trost i semifinalen. Motståndare var stormästaren Axel Smith, spelaren som vann den förra omgångsfinalen obesegrad och dessutom tog hem årsfinalen 2022.

I sin kvartsfinal hade Smith besegrat Inna Agrest med 2-0 och det började tufft även för Trost. Han hamnade han under press i ett tornslutspel och med ont om tid kvar på klockan gick han till sist fel. Smith tog till vara på chansen och inledde med 1-0.

Trost lyckades dock vinna nästa parti och tog därmed matchen till armageddon.

När Trost drag 38 offrade sin löpare för Smiths farliga fribönder blev Arman imponerad, när han tre drag senare offrade sitt torn för att göra sina egna fribönder ostoppbara kunde Arman istället inte tro att det var sant. Svart vann för tredje gången och Trost tog sig vidare till final.

Kaan Kücüksari vann den andra semifinalen mot Christian Jepson med 2-0. Det första partiet avslutades med en vacker kombination som inleddes med 23 Sgxf7.

IM Kaan Kücüksari. Foto: Lars OA Hedlund

Trost, 16, och Kücüksari, 19, omgångsfinalens två yngsta deltagare mot varandra i final. De är två av Sveriges starkaste juniorer och Arman hade återigen svårt att välja en favorit. Baserat på dagsform sa han till sist Trost. Trost lyckades imponera på Arman redan med 11 d5, ett drag han aldrig hade sett förut.

Ställningen var utjämnad och det höll sig jämnt tills 29 La1 lät Trost spela till sig en pjäs. Kücüksari försökte sig på en attack men när han blev tvungen att byta damer gav han upp.

I det andra partiet kom Trost bättre direkt och ställningen växlade mellan jämn och fördel Trost. Till sist vann han och därmed vann han också finalen med 2-0.

Svenska Schackligans Queen-division återvänder i september

Mer om Svenska Schackligan