Diplomaternas schacklördag

Publicerad 11 juni, 2023 av Leo Brodin

Sergej Maradyan (svart) vann tävlingen för Armenien. Bild: Leo Brodin

Det såg länge svårt ut för Sergej Maradyan från Armeniens ambassad i sista ronden och han låg efter på klockan. Till sist lyckades han dock ändå ta hem partiet mot Uzbekistans Djasur Djurabaev. Därmed tog han också hem första versionen av Stockholms schacktävling för diplomater som spelades på Stockholms Schacksalonger under lördagen.

Idén kom ursprungligen till hos en medarbetare på Litauens ambassad och genom ett samarbete mellan Stockholms Schackförbund, Association of Diplomats Stockholm (ADS) och Diplomatic Spouses Club of Stockholm (DSC) uppkom ganska snabbt en fem ronders snabbschackturnering.

Katarína Hlatká som är ordförande hos ADS är mycket nöjd med turneringen. Hon tycker om event som ger möjlighet att träffas och tänker redan på nästa tävling, den blir antagligen inom fotograferande.

Paula Gutierrez, tillträdande ordförande hos DSC, påpekar att fotograferande precis som schack inte kräver något gemensamt språk och därför också är mycket lämpat för diplomati. Wendell Sanchez, avgående ordförande hos DSC, instämmer. Alla tre är också eniga om att schackturneringen blev lyckad och bör komma tillbaka.

Saudiarabien är faktiskt representerad på plats av sin ambassadör, Enass Alshahwan. Med sig har hon sin son, Hamad Almohaidib, som deltog i turneringen. Det började med en förlust mot segraren Maradyan men blev sedan fyra raka poäng för Almohaidib, som är mycket nöjd med sin första riktiga schackturnering.

Alshahwan är också mycket nöjd med dagen. En kombination av något roligt för sonen och ett utmärkt tillfälle för diplomati och kontaktknytande som hon gärna återser.

Saudiarabiens ambassadör Enass Alshahwan med sin son Hamad Almohaidib. Bild: Leo Brodin

Sitt pris tog segraren Maradyan emot från GM Pia Cramling och det ingår också privatlektioner med GM Ferdinand Hellers. Maradyan vet utan att tveka hur han ska dra nytta av lektionerna. Det blir många varianter av franskt.

Efter vårt samtal går Maradyan tillbaka till att prata med silvermedaljören Djurabaev. Precis som de andra närvarande har de båda uppskattat eventet och Maradyan hoppas få tillfälle att försvara titeln. Djurabaev hoppas förhindra honom.

Maradyan (tv) etta, Djurabaev (th) tvåa. Bild: Leo Brodin

En lyckad diplomaternas schacklördag.

Resultat och slutställning