“Vi behöver ta tillvara på alla skolschackspelare som vill vara med i en klubb”

Publicerad 6 december, 2022 av Ingemar Falk

Mikael Lundström vill hjälpa Sveriges ungdomsledare att ta hand om alla skolschackbarnen som vill börja i en traditionell schackklubb. Foto: Lars OA Hedlund

Sista anmälningsdagen till ungdomsledarkursen i Västerås närmar sig. Deadline för att anmäla sin plats är den 16 december. Här är inbjudan. Kursen genomförs sedan 21–22 januari på det nya året.

Mikael Lundström, som tillsammans med Joel Sjöstrand och Ofelia Thörnqvist leder utbildningen, menar att ungdomsledarkursen ligger rätt i tiden.

Flera klubbar och distrikt har fått uppleva det stora schackintresset som väckts de senaste åren. Samtidigt behöver alla nya unga spelare få en bra introduktion när de besöker klubblokalen första gången. Behovet av ungdomsledare är stort i Schacksverige.

– Generellt har vi svårt att ta emot alla ungdomar som vill spela schack. Vi ser att i de klubbar där det finns duktiga schackledare och en kontinuitet så finns det också mycket ungdomar. Jag skulle säga att det är den viktigaste frågan vi har framför oss. Vi behöver ta tillvara på alla dessa skolschackspelare och nätspelare som finns i landet, säger Mikael Lundström.

Det är utifrån den bilden som ungdomsledarkursen i Västerås 21–22 januari skapats. Sveriges Schackförbund vill hjälpa och stötta de som vill vara ungdomsledare i sina klubbar.

Mikael Lundström berättar mer om vad som kommer att hända under de två utbildningsdagarna:

– Kursen vänder sig till ungdomsledare i traditionella schackklubbar, såväl erfarna ledare som nya. Vi tar upp ämnen som ledarskap, digitala lektioner, flickschack och undervisningsmaterial.

Mikael Lundström ser själv många fördelar med att vara ungdomsledare.

– Det jag tycker är roligast med att vara ungdomsledare är att se utvecklingen hos barn- och ungdomar. Att inspirera ungdomar till att hålla på så länge som möjligt med schack och dessutom få förmånen att lära känna dem och föräldrarna genom schacket.

Vilka blir nyckelpunkterna som kommer att gås igenom på ungdomsledarkursen 21–22 januari?
– Vårt pedagogiska material i Stegmetoden, grundläggande ledarskap och en del om hur vi bygger schacklektioner, i synnerhet på nätet, säger Mikael Lundström

Inbjudan