Vem är kommentatorn?

Publicerad 10 juli, 2022 av Leo Brodin

August Lindmark. Bild: Lars OA Hedlund

Det började med att August Lindmark livesände när han spelade schack hemma på datorn själv. Inte så många tittare men det var inte vanligt att schack livesändes på svenska.

En gång var en av tittarna Ingemar Falk, redaktör för Schack.se, och via honom gled Lindmark in som kommentator för Sveriges Schackförbund, bland annat för VM-matchen mellan Carlsen och Neopmniachtchi. Och så nu för SM 2022.

Lindmark hade ofta GM Stellan Brynell sittandes bredvid sig som medkommentator, ganska ofta också GM Hans Tikkanen. Skillnaden i spelstyrka har dock inte skapat några svårigheter.

– Att ha en GM där bredvid är snarare en stor hjälp. De vet vad som kan spelas och vad som är intressant och om jag själv inte förstår ställningen så bra kan jag följa med i förklaringen.

– Jag var själv i studion dag fem och då var det faktiskt mycket svårare.

Lindmark har inte deltagit i SM som spelare men han har spelat ett parti för sin klubb Kristineberg SK i Division 1 i Allsvenskan.

I mittspelet mot Sven Rosell, Lunds ASK, hade Lindmark ett klart övertag i en fas där båda spelarna sökte idéer att spela på. Han hittade inget tillräckligt starkt och när Rosell lyckades utjämna till ett ganska låst slutspel enades spelarna om remi. Kristineberg SK vann matchen med 5-3.

SM är klart och Lindmark får några fina minnen från sändningen med sig hem.

-Det har varit riktigt häftigt att få intervjua starka spelare i studion som jag annars inte hade träffat eller pratat med.

-Och så var det kul när GM Harry Schüssler ifrågasatte om Brynells tippande kring hur rondens matcher skulle gå var bättre än vad en schimpans hade lyckats med.

August Lindmark är förutom schackkommentator, schackspelare och schackentusiast även regissör och teaterlärare.

Livesändningarna från schack–SM hade totalt hela 34 568 startade strömmar, ett snitt på över 3 800 per avsnitt.

Här kan du se allt i repris på Sveriges Schackförbunds YouTube-kanal.

Sveriges Schackförbunds Twitchkanal... ...och Youtubekanal