Tredelad ledning i Junior-SM och Mästarklassen-Elit

Publicerad 3 juli, 2022 av Martin Lokander

GM Thomas Ernst imponerade med en snabb vinst mot unge talangen FM Edvin Trost. Foto: Lars OA Hedlund

Schack-SM har dragit igång och i både Junior-SM och Mästerklassen-Elit tävlar deltagarna dessutom om en plats i nästa års Sverigesmästargrupp. I bägge klasser gick tre partier till avgörande.

Först ut var Mästarklassen-Elits enda stormästare, GM Thomas Ernst som vann tidigt som svart mot unge FM Edvin Trost. Ernst fick tryckte tidigt fram en bonde till f3 och försvagade hela vits kungsflygel och det dröjde inte länge tills att Trost fick ge upp.

Stockholms SS som är regerande elitseriemästare hade två fina vinster genom FM Eric Thörn och FM Carl Cederstam. De vann bägge övertygande mot sina rutinerade motståndare IM Johan Furhoff och IM Jan Johansson.

I Junior-SM spelade CM Joar Östlund ett mycket komplicerat parti mot FM Gustav Törngren som svängde fram och tillbaka, men Joar navigerade komplikationerna bäst i slutspelet och tvingade ut vits kung på villovägar vilket ledde till en stark vinst för Joar. Det gjorde även FM William Olsson som effektivt parerade Vidar Grahns angreppsförsök i en mycket skarp Drakvariant. CM Alexander Nord hanterade de vita pjäserna i Kungsindiskt på förhand mästerligt och konverterade till ett vunnet slutspel. Kanske byttes det för ivrigt ned till ett bondeslutspel, men efter en missad räddningschans från motståndaren bärgade Alexander hela poängen.

Under morgondagen blir det flera spännande möten. I Junior-SM så möter CM Joar Östlund klubbkamraten och topprankade FM Hugo Wernberg, I Mästarklassen-Elit så möts de två högst rankade spelarna när IM Oskar von Bahr tar sig an IM Michael Wiedenkeller

Resultat och lottning, Mästarklassen-Elit

Resultat och lottning, Junior-SM

Guide: Så enkelt följer du schack-SM Bilder dag 1