Toppduon går mot guld efter duellen

Publicerad 10 juli, 2022 av Leo Brodin

FM Axel Falkevall och FM William Olsson spelade remi. Bild: Lars OA Hedlund

Rond åtta och äntligen möttes FM Axel Falkevall och FM William Olsson. De två som dominerade i den första halvan av tävlingen. Poängplockandet har saktat in lite för båda och inför ronden delade de ledningen en halv poäng före jagande CM Alexander Nord.

Falkevall fick tidigt ett litet övertag när Olsson blev tvungen att försvara sin svaga e6-bonde. Tiden blev dock låg för framförallt Falkevall och i några drag verkade de båda nästan bara gå fram och tillbaka. Kanske stämde det eftersom det var ont om tid på klockan för att lyckas nå drag 40 och tidstillägg. Kommentatorerna GM Stellan Brynell och August Lindmark undrade en stund om båda ville ha remi men ingen av dem ville bjuda.

Några drag efter det erbjöd Olsson flera byten för att ta det vidare till slutspel vilket Falkevall accepterade. Damslutspelet där båda levde på tilläggstid var först lite ojämnt med bönder på olika sidor av brädet. Det byttes dock snabbt av till en mer symmetrisk ställning där spelarna enades om remi.

En remi gav ju faktiskt Nord en chans att komma ikapp och först såg partiet mot FM Hugo Wernberg ganska bra ut. Ett jämnt mittspel mynnade ut i ett jämnt slutspel. Nord gjorde dock ett misstag som satte honom en bonde ner på damflygeln, en bonde som snabbt blev en farlig och ensam fribonde.

Nord tvingades gardera sista raden med tornet. Hans löpare stod två steg framför och Wernberg avslutade vackert genom att ställa sitt torn mellan pjäserna. När alternativen var löparförlust eller att ge Wernberg en dam gav Nord upp.

FM Hugo Wernberg vann mot CM Alexander Nord. Bild: Lars OA Hedlund

Både Nord och Wernberg ligger nu en poäng efter toppduon. Det gör också CM Joar Östlund som idag fick remi mot CM Adrian Söderström. Chansen finns men ska någon av de tre kunna ta guld krävs det vinst medan både Falkevall och Olsson förlorar imorgon.

Dagens andra vinst stod Arvin Rasti för. Redan drag nio lyckades han få till en fälla mot Vidar Grahn, som valde att inte spela vidare pjäs ner.

Arvin Rasti fick till en öppningsfälla mot Vidar Grahn. Bild: Lars OA Hedlund

Resultat och ställning Live, kl 10.00 Ladda hem SM-partier