Nord närmar sig ledningen

Publicerad 9 juli, 2022 av Leo Brodin

CM Alexander Nord. Bild: Lars OA Hedlund

CM Alexander Nord vann igår och kom ett steg närmare toppen. Efter ännu en vinst ligger han bara en halv poäng efter ledarna FM William Olsson och FM Axel Falkevall som båda fick ganska snabba remier idag.

Dagens vinst för Nord var mot FM Gustav Törngren. Nord fick ett överläge i utveckling i mittspelet men lyckades inte dra nytta av det och Törngren kom tillbaka. Vinsten kom i ett slutspel med löpare, springare och sex bönder vardera. Det var jämnt tills Törngren släppte in Nords kung på kungssidan och höll sin egen på damsidan. Båda började snabbt att plocka bönder, sedan att marschera med sina egna. Nord fick dam först och därmed vinsten.

Törngren kunde faktiskt ha tagit en dam själv men med vetskap om att han skulle bli mattad när han promoverade valde Törngren istället en springare. Sedan lät han Nord spela ut den oundvikliga matten.

Rondens andra vinnare var Vidar Grahn som vann mot Jung Hyun Seo.

Seo offrade en bonde för att göra Grahn lite nedtryckt och för att få nytta av sitt löparpar men Grahn lyckades ta sig ur problemen utan att ge bonden tillbaka. Det var länge en fullt hållbar ställning i slutspelet för Seo men när han erbjöd ett löparbyte och ett slutspel av bara bönder fick Grahn dam ett drag för tidigt. När Grahn inte föll för ett pattförsök i slutet och spelade sig fram till matt i ett drag gav Seo upp.

Om CM Alexander Nord tar sin tredje raka seger imorgon ligger han tvåa eller delad etta. Då ska nämligen ledarna FM William Olsson och FM Axel Falkevall mötas.

Resultat och ställning Live, kl 14.00 Ladda hem SM-partier