Ernst upp i ensam ledning

Publicerad 9 juli, 2022 av Leo Brodin

GM Thomas Ernst tog över ledningen, som varierar mycket i Mästarklassen-Elit. Bild: Lars OA Hedlund

Partiet mellan GM Thomas Ernst och IM Johan Furhoff började jämnt men när Ernst medan mittspelet gick vidare till slutspel lyckades få både en bonde och aktivitet fick han istället ett stort övertag.

Han utnyttjade övertaget väl och vann en av Furhoffs dubbelbönder. När han sedan gjorde första draget i en kombination som skulle leda till en springare för Furhoff mot fem ostoppbara fribönder gav Furhoff upp.

Innan dagens rond delade Ernst ledningen med IM Jan Johansson. Nu förlorade Johansson sin match mot IM Oscar von Bahr.

När von Bahr gick fram aggressivt med bönderna på kungsflygeln valde Johansson att offra en springare för två av dem. von Bahr lyckades fly till damflygeln med kungen och sedan blev det ett storslaget bytande av pjäser och bönder. I slutändan fick von Bahr en löpare mot Johanssons två extra bönder som inte kunde matcha den.

IM Michael Wiedenkeller ligger efter dagens vinst en halv poäng efter Ernst och tvåa. Kombinationen som gav honom vinsten mot FM Edvin Trost gav honom dock också ledningen i en halvtimme. Sedan vann Ernst mot Furhoff och tog över.

Partiet mellan Wiedenkeller och Trost gick länge utan några tydliga övertag men när Trost drag 26 spelade g5 hade Wiedenkeller tänkt ett steg längre på svaret f6. Trost gick in i kombinationen och när Wiedenkeller offrade sin dam för tornet såg Trost gaffeln och gav upp.

IM Michael Wiedenkeller vann med en vacker kombination. Bild: Lars OA Hedlund

Resultat och ställning Live, kl 14.00. Ladda hem SM-partier