Ralf Åkesson om Malmö Open-segern: “Oväntad men välkommen”

Publicerad 19 december, 2021 av Ingemar Falk

Intervju med Ralf Åkesson – segrare i Malmö Open 2021. Foto: Lars OA Hedlund

Ralf Åkesson hoppade snabbt på tåget på söndagskvällen efter sin triumf i Malmö Open. Det blev säkert en trevlig hemresa efter tre intensiva schackdagar som kröntes med turneringssegern.

När vann du senast en GP-turnering?
– Just nu kan jag inte minnas när jag vann en turnering senast.., svarar Ralf Åkesson.
– Framgången i Malmö var helt oväntad men mycket välkommen!

Hur gick tankarna inför sista partiet mot Kaan Kücüksari – och med de svarta pjäserna också.
Man – eller åtminstone jag – var ganska trött och hinner inte tänka så mycket. Jag ville spela på för att se vad som skulle hända. En remi hade varit okej – Kücüksari är en farlig och lovande spelare.

Du vinner Kücüksaris löpare med g5. Var de ett förbiseende från Kaan eller hade han ont om tid också?
– Ja, det var naturligtvis ett grovt förbiseende av Kaan. Slutspelet hade med största säkerhet slutat remi annars. Men tidsnöden avgjorde till min fördel. Ofta tycker jag att det är tvärtom…

Samtidigt spelade hårdaste konkurrenten Axel Smith sitt parti mot Filip Boe Olsen. Frågan var om Axel Smith skulle vinna och hinna ifatt Ralf Åkesson.

– Axels parti blev klart efter mitt men jag såg att det lutade åt remi, säger Ralf Åkesson som också fick rätt i sin föutsago.

Axel SMith fick nöja sig med remi och därmed var Ralf Åkessons seher klar.

Hur är känslan nu efter att ha vunnit Malmö Open – och hur vill du sammanfatta turneringen?
– Dessa weekendtävlingar är kul men mycket chansartade. Man måste ha flyt för att vinna och det hade jag nu! Lottningen var också på min sida eftersom jag undvek de högst rankade.

Vad händer härnäst i din schackkalender?
– Schackkalendern är ju ytterst oklar nu i dessa sorgliga pandemitider… Jag hoppas att Rilton blir av. I januari har jag planerat en liten tävling i Sundsvall. I slutet av januari eller i februari vill jag gärna spela utomlands men frågan är om det är möjligt..?

Uppdaterat: Rilton Cup ställs in.

Slutresultat, Malmö Open