Nye ordföranden Joel Sjöstrand om målen för Stockholmsschacket

Publicerad 12 december, 2021 av Ingemar Falk

Joel Sjöstrand. Foto: Lars OA Hedlund

Medgrundaren av den starka juniorklubben Trojanska Hästen – Joel Sjöstrand – valdes på torsdagen till ny ordförande i Stockholms Schackförbund som är Schacksveriges största distrikt.

Hur ser Joel Sjöstrand på Stockholmsschacket just nu – och vilka projekt väntar framåt? Här kommer fråga & svar:

Hur många år har du varit verksam i schacket, dels som spelare, dels som ledare och tränare?
– Jag började spela schack för ungefär 20 år sedan och startade min första schackklubb Trojanska Hästen 2008 tillsammans med min kollega Fredrik Ljungheimer. Det var startskottet för mitt intresse att utveckla schack som ledare och tränare. Jag och Fredrik har tillsammans jobbat dagligen för att utveckla verksamheten i klubben sedan dess, och jag har varit ordförande i klubben ända sedan starten för 13 år sedan.

Kommer du att jobba vidare med Trojanska Hästen på samma nivå som tidigare?
– Ja, utan tvekan. 

Vilka andra styrelseuppdrag har du har/haft inom schacket?
– Inom Stockholms Schackförbund har jag tidigare varit ordförande i Schack4an- och skolschackskommittén, jobbat i Ungdomsutskottet och varit ledamot i styrelsen. Jag har även varit sammankallande i Stockholms Schackförbunds Valberedning under ett par år. I Sveriges Schackförbund sitter jag i Klubbschackskommittén sedan många år.

Jobbar du med schack på heltid, eller har du någon annan tjänst bredvid?
– Jag jobbar som skolbibliotekarie i en grundskola i Täby. Schack är ett av mina stora fritidsintressen, men jag lägger väldigt lite tid på att träna själv. Mitt fokus ligger sedan många år helt på klubbutveckling, medlemsrekrytering, att utveckla och lära ut pedagogiska metoder för att lära ut schack, läger- och tävlingsarrangemang. Men det jag tycker om mest och lägger mest tid på är att undervisa barn och ungdomar i schack. 

Och hur mycket engagemang har du i skolschacket?
– Mycket stort. Skolorna är den bästa rekryteringsbasen vi har tillgång till. Vill man utveckla svenskt schack, eller för den delen sin lokala schackklubb, är samarbete med skolor oerhört effektivt. Jag följde nyligen med en av Stockholms Schackförbunds instruktörer till en skola i Älta för att promota Schack4an. Intresset var enormt och det intresset kan man skapa på i stort sett vilken skola som helst i hela Sverige. Möjligheterna för klubbar som samarbetar med skolor har inget tak och det är uppenbart när man tittar på succéerna med skoltävlingarna Schack4an och Yes2Chess. 

Som nyvald ordförande för Stockholms Schackförbund, vad avgjorde att du tog dig an uppdraget?
– Möjligheten att jobba med en stor organisation där alla strävar mot samma mål – att skapa ett aktivt schackliv i Stockholm.

Hur skulle du säga att Stockholmsschacket mår i dag?
– 2019 – före coronapandemin – mådde Stockholmsschacket väldigt bra. Det fanns många aktiva juniorklubbar som växte kraftigt samtidigt som det alla dagar i veckan fanns schackklubbar i länet som arrangerade träningar eller tävlingar för seniorer. Men nu är det på alldeles för många håll sargade verksamheter efter den paus klubbar tvingats göra under de senaste åren. Med vissa undantag är verksamheterna inte alls lika starka som de var innan Corona-restriktionerna lamslog världen. 

Vad är Stockholmsschackets styrka?
– Utan tvekan Stockholms Schackförbunds kansli och Stockholms Schackförbunds många starka klubbar. Här finns människor med kompetens, engagemang och driv. 

Och finns där utmaningar?
– En utmaning för stockholmsschacket är att det finns för många “vita fläckar” på kartan, alltså områden där det inte finns någon klubb som kan ta hand om schackintresserade människor.

Vad är det som står närmast på agendan för dig som ordförande. Vilka projekt ska Stockholmsschacket dra igång med?
– Innan vi drar igång nya stora projekt måste vi se till att schacket får en normal vardag igen. Med klubbkvällar- och träningar, distriktsmästerskap och klassiska stora arrangemang. Sen måste vi också snabbt se till att ta igen det medlemstapp vi gjort.  

Kommer Stockholmsschacket ha riktade tjejsatsningar?
– Ja, vi planerar just nu en riktad satsning tillsammans med Sveriges Schackförbund tidigt i vår och mer lär komma.

Stockholm har mångfalt fler medlemmar än andra distrikt. Hänger det bara ihop med befolkningsantalet i länet, eller finns det något som Stockholms Schackförbund lyckas särskilt bra med, tycker du – och som kanske kan inspirera andra distrikt?
– Stockholms Schackförbund har målmedvetet jobbat i många årtionden för att nå dit vi nått. Det finns så många som gjort värdefulla insatser på vägen. Till exempel eldsjälar på klubbar, tidigare styrelser, tävlingsarrangörer, instruktörer och naturligtvis de som stått för det envetna arbetet med Schack4an och Schack56an som varje år lockar tusentals barn till schacket.
– Allt detta samordnas och styrs upp av ett oerhört begåvat och hårt arbetande kansli. Att vi har de aktiva Schacksalongerna i centrala Stockholm ger dessutom en extra dimension till vår schackscen.

Medlemsantalet i svenska distrikt 2020, enligt SSF:s verksamhetsberättelse. Medlemsantalet sjönk i alla distrikt utom ett (Gotland) på grund av coronapandemin:

DistriktMedlemmar0–5 år6–25 årÖver 26 år
Blekinge344127271
Dalarna218015959
Gotland13106467
Gävleborg270018684
Göteborg1 46281 093361
Halland1 26421 155107
Jämtland-
Härjedalen
495041877
Nordskåne419035861
Nordvästra
Skåne
5601447112
Norrbotten13606373
Roslagen6601353
Skåne1 44221 090350
Småland1 41101 077334
Stockholm15 0371114 161865
Södermanland188112265
Uppland1 34641 231111
Värmland274023440
Västerbotten404132875
Västergötland8711638232
Västernorrland305024461
Västmanland1 11111 02585
Örebro län206014561
Östergötland1 1390870269
Övriga medl.280028
TOTALT29 1273325 3933 701