Svenska Schackligan i samarbete med chess.com

Publicerad 4 november, 2021 av Ingemar Falk

Pro chess league – nu blir det en e-sportliga även här i landet: Svenska schackligan. PCL spelades på chess.com som nu också blir arena för den svenska e-sportligan. Foto: Pro chess league

Schack.se har tidigare berättat att Sveriges Schackförbund ingått avtal med Fragbite Groups dotterbolag Fragbite AB om att starta upp en e-sportliga inom schack – Svenska Schackligan.

Nu är det klart att Chess.com går in som samarbetspartner för e-sportligan. Det är chess.com som blir arenan för Svenska Schackligan.

– Chess.com är stolta över att bli utvalda som den officiella plattformen för Svenska Schackligan och vi ser fram emot att stödja ligan genom vår världsberömda och pålitliga plattform. Att utveckla schackspelet runt om i världen har alltid varit ett viktigt uppdrag för Chess.com, och att främja utvecklingen av schack som e-sport i Sverige passar det uppdraget perfekt, säger Austin Gasparini, affärsutvecklingschef på Chess.com.

Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund, berättar att samtal förts med Chess.com om olika schackprojekt en längre tid:

Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund.

– Det var Birger Wenzel som under Rilton Cup skapade kontakten mellan SSF och Chess.com. Därför är det riktigt kul att nu kunna se detta samarbete med Svenska Schackligan. Chess.com är världens största plattform för onlineschack och har investerat stora belopp för att stoppa fuskare. Vi känner oss mycket trygga med deras Fair Play-arbete.

Fragbite som producerar och driver sändning av e-sportligan i nära samarbete med Sveriges Schackförbund ser också mycket positivt på samarbetet med chess.com.

– Att världens största plattform för onlineschack väljer att samarbeta med oss som officiell plattform är såklart ett kvitto på att vi har hittat något intressant. Tillsammans kommer vi kunna erbjuda bästa möjliga spelupplevelse för våra spelare i Svenska Schackligan och samtidigt möjliggöra expansion till nya marknader när tiden för det är inne, kommenterar Daniel Pereaux, VP E-sports Fragbite Group. 

Ambitionen med den nya e-sportligan är att engagera fler schackspelare i målgruppen 18-35 år, och att etablera schack som en riktig e-sport i Sverige.

– Med Svenska Schackligan hoppas vi nå spelare som i dag inte är organiserade i klubbar och att detta ökar intresset för svenskt schack. Och målgruppen som Svenska schackligan riktar sig till är jätteintressant för oss. Vi har märkt av det växande schackintresset hos yngre vuxna, säger Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund.

Svenska Schackligan beräknas starta senare i höst.

– Det är många bra saker som händer svenskt schack just nu. Och speciellt roligt är det att se att schackturneringar är igång i Sverige. Jag vill berömma alla arrangörer runt om i landet som fått igång schacktävlingarna trots alla bekymmer som coronapandemin orsakat, säger Håkan Jalling och fortsätter:

– Närmast blir både GP-turneringen Hasselbacken Chess Open och nystartade Gefle Elite Chess Open något att se fram emot.

Läs mer om Svenska Schackligan Så är planerna för schackligan Tv-inslag om schackligan