Schackets mästare Ulf Andersson fyller 70 år

Publicerad 26 juni, 2021 av Ingemar Falk

Ulf Andersson, fyller 70 år. Foto: Lars OA Hedlund

Sveriges schackstjärna, Ulf Andersson, fyller 70 år denna söndag den 27 juni.

Sveriges Schackförbund sällar sig till en av många gratulanter – från hela världen.

Ulf Andersson i Wijk aan Zee 1971.
Året efter fick han stormästar-
titeln. Foto: Wikipedia

Ulf Andersson som fortfarande spelar turneringar och matcher om än mer sporadiskt, var som bäst rankad fyra i världen på FIDE:s ratinglista i början av 1980-talet. Enligt chessmetrics som sammanfogar alla historiska data i schackvärlden var hans placering till och med trea 1983.

Så hög placering på chessmetrics har bara Gideon Ståhlberg (år 1948) rankats av alla svenska schackspelare i historien.

Ulf Andersson växte upp i Arboga och vann SM 1969. Under 1970-talet startade hans resa mot världstoppen.

Ulf Andersson blev namnet på allas läppar när han 1975 blev den förste spelaren att besegra Anatolij Karpov sedan sovjeten blivit världsmästare. Ett parti som blivit schackhistoria med ett beryktat kvalitetsoffer från svenskens sida:

Samma år vann han en uppmärksammad match mot danske superstjärnan Bent Larsen.

Ulf Andersson var från mitten av 1970-talet och hela 1980-talet samt en bit in på 1990-talet en av världens absolut bästa schackspelare.

Stormästaren och vännen Harry Schüssler, som skriver schackkrönikor i Svenska Dagbladet, berättar hur det var under de här åren:

Harry Schüssler.
Foto: Lars OA Hedlund

– Min vänskap med Ulf öppnade upp för kontakter med andra i världseliten. Jag har aldrig hört något negativt om Ulf. Tvärtom är han respekterad och uppskattad av alla. Det har alltså bara varit att haka på Ulf, så fick man alla hans många vänner på köpet. Ljubojevic, Timman, Ribli, Tal – och ett otal andra.

Harry Schüssler fortsätter:

– Även bland amatörer är Ulf omtyckt. När jag, exempelvis, besöker Kuba, verkar alla veta vem han är och skiner upp när hans namn kommer på tal.

Peaken i Ulf Anderssons karriär var åren 1982 och 1983 när svensken var rankad fyra på FIDE ratinglista. Före sig hade han bara de tre stora: Anatolij Karpov, Garri Kasparov och Viktor Kortjnoj.

Han var en av få från väst som kunde utmana den sovjetiska schackskolan som med ett kort avbrott för amerikanen Bobby Fischers seger 1972 hade hållit VM-titeln i ett fast grepp i över 30 år. Om Sveriges hockeystolthet Tre Kronor hade svårt att knäcka den sovjetiska lagmaskinen i ishockey, så var situationen precis densamma för schackspelare från väst under 60-, 70- och 80-talen – sovjetiska schackskolan var en mäktig segermaskin.

Men Ulf Andersson kunde vara med helt där uppe och stundtals hota sovjeterna. Att Ulf fick sitta på första bordet i matchen Sovjet mot Resten av världen 1984 är ett kvitto på det.

Sveriges två största schackstjärnor Pia Cramling och Ulf Andersson. Tillsammans satte de Sverige i en unik position i schackvärlden med två blågula spelare i absoluta världstoppen både i öppna klassen och damklassen under 1980-talet. Foto: Lars OA Hedlund.

Även det brasilianska underbarnet Henrique Mecking var ett schackhopp från väst. Sverigeettan i dag, Nils Grandelius, har analyserat ett parti mellan just Andersson och Mecking. Ett möte i Wijk aan Zee 1978. Här är det:

1982 var Ulf Andersson närmast att slå sig fram mot en VM-match. I interzonfinalen i schackets mecka, Moskva, krävdes det att komma etta eller tvåa för att ta sig till en kandidat-kvartsfinal.

Ulf blev delad trea, bara en halv poäng från andraplatsen. Men vad hade hänt om Ulf Andersson spelat vidare i den fina ställningen mot Garri Kasparov, och kanske vunnit? Det vet bara stjärnorna där uppe, men visst – det är ett stort “Tänk om”-ögonblick i svenskt schack:

Garri Kasparov vann interzon-
finalen 1982 och blev till slut världs-
mästare 1985. Foto: Wikipedia

Det har skrivits många spaltkilometer om detta parti. En orsak till att Ulf Andersson accepterade Garri Kasparovs remianbud efter 28… d3 var att han bara hade fyra minuter på sig att göra de följande tolv dragen före tidskontrollen. På den tiden fick inte spelarna någon tilläggstid på 30 sekunder efter varje drag. Föll kläppen – ja, då var det förlorat på tid.

För att sammanfatta det dramatiska partiet mot Kasparov passar det bra att citera Ulf Andersson i en av hans många analyser när han kommenterat i Rilton Cup:

“Remi, det är också ett bra resultat.”

1983 spelade Ulf Andersson och ex-världsmästaren Michail Tal en match om att bli reserv vid eventuella avhopp i de kommande kandidat-kvartsfinalerna. Nu blev det inga avhopp, men matchen Andersson-Tal spelades i Sverige och skapade många rubriker i pressen. Det var bra mediatider för schacket även då.

De som fått glädjen att lyssna på Ulf Anderssons kommentarer under turneringar får en inblick i hans unika spelförståelse. Han räknar inte bara varianter – han säger:

“Löparen ska stå där, och springaren ska föras hit – då står man bra”.

Ulf Andersson och schack-influencern Anna Cramling i Rilton cups tv-studio. Foto: Lars OA Hedlund

Stormästaren Harry Schüssler berättar en rolig anekdot om Ulf Anderssons schackintresse och rollen i landslaget:

– Under schack-OS i Buenos Aires 1978 föll det på min lott att dela rum med Ulf på Hotel Sheraton. Redan då kände jag Ulf hyfsat och insåg hur mycket schack det skulle bli – och fegade ur. Jag rockerade med Tom Wedberg, som tog min plats medan jag i stället kamperade ihop med Lars-Åke Schneider. Anledningen till att jag ville byta rum var rädslan för att det skulle bli alldeles för många schackdrag och för lite fritid. Jag var 21 år och ville uppleva Argentina. Samtidigt märkte jag på Tom vilken kick han fick av de många timmarnas analyser med Ulf.

Harry Schüssler fortsätter:

– Jag förknippar Ulf framför allt med entusiasm och vänlighet. Ulf är fascinerad av schack och hittar något intressant i snart sagt alla ställningar. Han vill analysera och diskutera när som helst på dygnet och var som helst. Detta har varit inspirerande och lärorikt genom åren.

Ulf Anderssons blick för schack och hans otroliga förmåga i slutspel gör att han nu fyllda 70 år fortfarande är beundrad och relevant för världseliten i schack.

Den unga indiske supertalangen Nihal Sarin som numera är stormästare var bara tolv år när han fick möta Ulf Andersson i Hasselbacken Chess Open 2016.

Nihal Sarin och Ulf Andersson. Foto: Ingemar Falk

Det var ett stort ögonblick för Nihal, och Ulf öste beröm över pojkens spel.

Ulf Andersson har också varit närvarande för landets i dag unga stormästare. Sverigeettan Nils Grandelius har tränat med honom, och det gjorde även Axel Smith, redaktör för Tidskrift för schack:

Axel Smith. Foto:
Lars OA Hedlund

– Inget har inspirerat mig så mycket som träffarna med Ulf i Lund och Arboga, säger Axel Smith och fortsätter:

– Hans ögonblickliga förståelse för varje ställning är unik, framförd med fullständig ödmjukhet och referenser till gamla partier. Schackglädjen varar dygnet runt, och tennistipsen har jag fortfarande nytta av. Hoppas att många får ta del av Ulfs förståelse i kommentatorsrummen framöver.

Du har också möjlighet att veta mer om Ulf Anderssons schackkarriär och hans mest minnesvärda partier. För två år sedan kom boken Schackets mästare – I huvudet på Ulf Andersson av Robert Okpu och IM Thomas Engqvist. Boken finns att beställa bland annat här.

Ulf Andersson sommarpratade också i Radio Västmanland 2010. Det programmet kan du lyssna på här.

Författarna till Ulf Andersson-boken Schackets mästare: IM Thomas Engqvist och Robert Okpu. Foto: Privat, Sportförlaget och Lars OA Hedlund

Ulf Andersson är en generös och populär personlighet världen över. Och genom sina banbrytande slutspelskonster är han ständigt aktuell – även hos den nya generationen som i dag kämpar om stora turneringssegrar och VM-titlar.

Det är nog den största segern för Ulf – och för schacket.