Finnkampsminiatyrer

Publicerad 1 april, 2021 av Axel Smith

Sverige vann högsta klassen med 411-401, och Finland den lägre klassen med 406-383.

25 partier i Finnkampen slutade med matt efter tio eller färre drag.

Nej, det är inget aprilskämt. Det är så det kan gå med begränsad betänketid (7 minuter + 3 sekunder per drag).

Åtta av partierna var (fördröjd) skolmatt, men det fanns också ett antal vackra kvävmatter. Två av dessa var identiska! Det är dock inte någon svensk eller finländsk specialitet – lagen tog varsin seger.

Det längsta partiet varade i 141 drag, varav 75 var i ett slutspel med olikfärgade löpare där det inte gick att göra annat än att fördriva tiden. I en individuell turnering på Lichess är det en dålig strategi – är partierna kortare hinner man spela fler. I Finnkampen ville kanske den lägre rankade svenska spelaren förhindra sin motståndare att starta ett nytt parti. Vad gör man inte för fäderneslandet?

Partiet pågick ytterligare 50 drag.

Avslutningsvis en tidig gaffel som avgjorde partiet efter fyra drag. Hittar du rätt drag?

Slutresultat, Finnkampen 2021:
[Klass över 1600 i rating] [Klass under 1600 i rating]