Susanna Berg Laachiri inför sitt andra veteran-SM

Publicerad 6 februari, 2021 av Ingemar Falk

Susanna Berg Laachiri siktar in sig på veteran-SM under söndagen. Foto: Lars OA Hedlund

Över 170 spelare är anmälda till söndagens veteran-SM online som startar klockan 10.00 i klasserna veteran 50 och veteran 65. Du kan följa partierna live i båda klasserna här.

Bland de anmälda finns också några kvinnor som är redo att kämpa för fina placeringar.

En av dem är Susanna Berg Laachiri, Kristallen:

Vad gjorde att du bestämde dig för natt vara med i veteran-SM?
– Dels tycker jag om formen snabbschack, dels är det skönt att spela en turnering på en söndag då man är ledig. Sedan är det självklart lockande med en tävling med SM-status! säger Susanna Berg Laachiri.

 Spelar du i veteran-SM när det är klassiskt närschack också?
– Jag har spelat en gång i Hasselbacken år 2017.  Då hade jag anmält mig till öppna turneringen men valde veteranklassen eftersom jag tyckte det kändes trevligt och familjärt att spela i en mindre grupp, vilket det också var.     

Veteran-SM spelas som Swiss, annars har det mest blivit ”team battles” på Lichess. Vad tror du om formen med swissturnering online?
– Jag tror att det blir väldigt bra och är nyfiken på det. Har aldrig spelat det, men tror det blir bra. Faktum är att jag själv arrangerar en Swissturnering som avgörs nästa vecka för min klubb Kristallen. Nu får jag prova på och se hur det känns! En fördel med Swiss är ju att man inte lottas mot samma spelare flera gånger. Det är roligare att möta lite olika spelare i en turnering. 

Hur ska veteran-SM få med ännu fler kvinnor?
– Det är bara att hoppas att den satsning  i form av bland annat damträffar som Sveriges Schackförbund gör kan ge resultat. Förhoppningen är ju också att många kvinnliga spelare blivit intresserade när de sett inbjudan. Jag tror att det finns många som vill spela. När det gäller damschack så vore ju för övrigt drömmen om man kunde ordna ett dam-SM online! 

Har du satt upp något mål för söndagens SM-turnering?
– Jag vill kunna fokusera och att det ska kännas bra att spela. Självklart hoppas jag på några spännande partier som jag kan skriva om på min blogg Schackelina.  Känns alltid som en extra bonus att få göra det. Det är en stark turnering och jag kommer bara att ta ett parti i taget. 

10.00: Följ live