Olga Karlsson gick med i schackkurs efter “The queen’s gambit”

Publicerad 2 december, 2020 av Ingemar Falk

Netflix-serien “The queen’s gambit” som följer schackgeniet Beth Harmon fick Olga Karlsson, 45, att ta det definitiva steget att börja spela schack igen. “Schack har alltid varit cool”, säger Olga Karlsson i en intervju med schack.se. Foto: Netflix och Privat

Schack hade alltid fascinerat Olga Karlsson, 45. Hon funderade ibland att gå med i en klubb – men saker i vanliga livet kom emellan.

Men när hon såg Netflix-serien “The queen’s gambit” som handlar om schackgeniet Beth Harmon bestämde hon sig definitivt:

– Nu vill jag börja spela!

Olga Karlsson, 45, från Fjärås i Kungsbacka kommun anmälde sig till Linköpings ASS’ nybörjarkurs i schack och gick den första lektionen i måndags.

Det nyfunna intresset för schack i Sverige gjorde att kursen snabbt blev fylld, men direkt efter jul finns en ny kurs att anmäla sig till.

Vad ser du fram emot med nybörjarkursen som startade i måndags?
– Att fräscha upp det jag kunde innan och att börja spela igen, säger Olga Karlsson.

Vad visste du om schack tidigare innan du såg “The queen’s gambit”?
– Ganska mycket. Min pappa var en skicklig schackspelare och schack var en del av min barndom. Han spelade ofta hemma med sina vänner och jag satt bredvid och tittade på. Jag var fascinerad av schack och ville också lära mig, så jag och pappa spelade en hel del schackpartier på helger.

Hade ett reseschack i skolväskan

Spelade du något i skolan?
– Jag är uppvuxen i Öst. I Ryssland och i alla före detta Sovjetländerna är schack väldigt stort. Vi hade schacklektioner i skolan och jag har kvar mitt reseschack som jag alltid hade med mig i skolväskan. Kunde man inte delta i idrottslektioner av någon anledning spelade man schack i stället med den ena av idrottslärarna.
– Det slutade med att han och jag hälsade på varandra i skolkorridorerna med e2 e4 – c7c 5 istället för “Hej”!

En scen ur “The queen’s gambit” där schackspelare sitter på rad i Moskva. Foto: Netflix

– Jag har även spelat i en schackklubb för ungdomar efter skolan. På 80-talet spelade vi korrespondensschack genom att posta kort med våra drag till motspelare. Det tog cirka en vecka när svaret kom. Jag tror att mitt första parti tog ungefär ett år att spela klart.

Har du varit sugen att börja spela i en klubb här i Sverige?
– Ja, jag var sugen på det länge, men som ensamstående mamma med två barn fanns knappt tid för det. Nu har mina små blivit vuxna och jag kan äntligen börja spela igen.

“Schack förenar”

Vad är det som gör schack så kul?
– Att det är ett väldigt gammalt spel, tänk så mycket historia som är förknippad med schack. Det är roligt med gemenskap, schack förenar gamla och unga, män och kvinnor, olika länder och kulturer. Jag gillar det logiska tänkandet, och att det finns så många oändliga kombinationer att lära sig. Man tröttnar aldrig på schack.

Och vilken är din favoritpjäs?
– Drottningen! Det finns ingen pjäs som är lika självständig och stark som drottningen.

Vad säger dina kompisar om Netflix-serien och schack?
– Vi diskuterade den på vår senaste Skypefika på jobbet. De som har sett den säger att den är fantastiskt bra, och att de har sett den i ett svep. De som inte sett den ännu vill gärna göra det.

“Schack har alltid varit coolt”

Vad är schack för dig? Har “The queen’s gambit” ändrat ditt förhållningssätt till spelet?
– Schack har alltid varit ett coolt spel! Det tyckte jag även före serien.

Har du följt debatten om att för få kvinnor spelar tävlingsschack – och vad tror du kan vända den trenden?
– Jag hoppas verkligen att serien kommer att göra det. Precis som Norge drabbades av schackfeber när Magnus Carlsen vann VM 2013 tror jag på ett liknande scenario i Sverige nu.
– Börjar fler tjejer spela blir det säkert fler som börjar tävla.
– Låt schackbrädet blir årets julklapp!

Alla artiklar om "The queen's gambit" på schack.se