Så spelas sista allsvenska sammandraget 2019/2020 – och då startar nästa säsong

Publicerad 3 september, 2020 av Ingemar Falk

Så här såg det ut i slutsammandraget i Malmö 2019. Detta års sammandrag kommer att ske med betydligt större avstånd mellan spelana på grund av coronapandemin. Foto: Lars OA Hedlund

Elitserien och Superettan för allsvenska säsongen 2019/2020 kommer att spelas färdigt i år.

Det sista avgörande sammandraget är planerat att spelas i Växjö den 16–18 oktober – och coronareglerna som är för kvalet till Superettan den 13 september gäller tills vidare för allt allsvenskt spel.

I Facebookgruppen Svenskt schack kom också en fråga upp om hur lagen i Elitserien och Superettan ska förhålla sig till om någon spelare blir sjuk strax före sammandraget.

TK via Håkan Jalling säger:

– Det är en mycket viktig synpunkt om vad som händer om smitta kommer in i ett lag. Det finns ju aktuella fall nu både inom ishockeyn och fotbollen. Jag tycker att det är viktigt att vi inom schacket måste se i vart fall våra två högsta serier som elitidrott.

– I tider av corona är det därför extra viktigt att hålla kontakt med sitt lag och gärna ta fram en strategi och riktlinjer. Man bör tillse att antikroppstest tas på spelarna. Om någon veckorna innan sammandraget uppvisar symtom måste detta rapporteras till lagledaren och spelaren måste direkt i karantän hemma samt självtestas. Jag tror också att en självtest av varje spelare säg 3–4 dagar innan sammandraget vore mycket bra. För alla i laget, men också för de andra lagen. Man får normalt besked inom två dagar.

– Det som hänt inom ishockeyn är olyckligt och självklart skall man inte spela med corona i truppen. Nu lever spelarna inom ishockeyn och fotbollen så nära tillsammans så det är inte helt jämförbart. Men igen – om någon i schacklaget meddelar att man känner symptom skall personen direkt vara i hemmakarantän och självtestas. Vi måste ta detta på allvar och dessutom se oss som elitlag.

Tävlings- och regelkommittén har har också samlat in svar från klubbar om ett startdatum för nästa säsong 2020/2021.

“Vi har tittat serie för serie och kan konstatera att det blir för många hål, för stora omläggningar och för stora geografiska avstånd/resor. Trots att många av er är ivriga att komma igång är det inte tillräckligt många för att det skall gå att spela Allsvenskan på vanligt sätt”, skriver TK till klubbarnas lagledare.

Tävlings- och regelkommittén har därför beslutat följande:

  • Starten av Allsvenskan 2020/21 skjuts upp och serien kommer att spelas tidigast med start januari 2021. Nytt besked om säsongen kommer att ges senast den 30 november. De datum som har satts för seriespelet under våren gäller fortfarande och kan komma att kompletteras med ytterligare dagar senare under våren.
  • De lag som vill avvakta utvecklingen under hösten innan de bestämmer sig för om de vill delta eller ej kommer att kvarstå i den preliminära lottningen och behåller möjligheten att få tillbaka startavgiften.
  • Lag som väljer att avstå från deltagande i Allsvenskan 2020/21 kommer att behålla sin plats i seriesystemet till säsongen 2021/22.

I de nya tävlingsbestämmelserna står också att när nästa säsong är igång så är Tävlings- och regelkommittén öppna för att i samråd med inblandade klubbar bestämma att matcher kan spelas online. TK betonar att detta blir på prov.

Ställningen i Elitserien Ställningen i Superettan