Axel Smith om seriespel med coronarestriktioner

Publicerad 13 september, 2020 av Ingemar Falk

Stormästarna Axel Smith och Jonny Hector var två av flera svenska spelare som var med i avslutningen av danska schackligan. Där liksom i Sverige genomfördes seriespelet med coronarestriktioner. Det kommer att vara betydligt större avstånd mellan spelarna än som här i avslutande elitseriesammandraget 2019. Foto: Lars OA Hedlund

När kvalet till Superettan spelas på söndagen får spelarna för första gången spela i ett SSF-arrangerat event sedan coronapandemin slog till i våras.

För spelarna väntar nu restriktioner att följa för att undvika smittspridning. Stormästaren Axel Smith fick vara med om ligamatcher förra helgen där det fanns coronarestriktioner – nämligen i danska ligan som vanns av Lundspelarens danska klubb Team Xtracon Køge.

Han vittnar om att arrangörerna gjorde det yttersta för att stå emot eventuell smittspridning.

– Matcherna delades upp i två rum och det var 1,5 meters avstånd mellan brädena. Dessutom spritades alla pjäser mellan varje rond och vi spelare hade en liten handspritflaska bredvid oss på bordet. Däremot var det inga krav på munskydd i spellokalen. I Danmark finns i och för sig såna krav – men bara när man reser i kollektivtrafiken.

Samtidigt flaggar Axel Smith för några saker som skedde under ligahelgen, och som schackdomare behöver vara uppmärksamma på:

– Vi hade en spelare som satt och snöt sig i lokalen – och så var det någon som satt och åt vid brädet. Inget av detta lämpar sig bra i rådande coronaläge. Så mycket läggs på domaren att restriktionerna efterlevs. Just i Danmark gjordes ingen åtgärd mot detta. Men det blir viktigt att tänka på det i Sverige.

– Dessutom var det lag som hade spelare med små förkylningssymtom. Spelarna fick höra att det skulle lösa sig ändå. Så återigen läggs mycket ansvar på arrangör och domare att coronarestriktionerna efterlevs av alla lag och alla spelare, säger Axel Smith.

Axel Smith berättar också att danska ligaspelet visade att igångsättandet av schackturneringar är viktigt för många spelare.

– Vi hade två spelare, från Ungern och Litauen, som ställde upp trots att de visste att det betydde att de behövde sitta i karantän i två veckor när de kom hem till sina respektive länder.

Axel Smith har följt debatten bland människor verksamma inom kultur och sport, där tongångarna ibland varit högljudda mot att reglerna slår hårt mot dem. I Ullared tillåts människor trängas i butikerna, medan sport- och kulturevenemang har en begränsning på max 50 personer.

– Men jag tänker så här att schacket helt enkelt får följa myndighetens rekommendation. Det är så läget är just nu.

Live 10.00: Helsingborg–Stockholms SS 2 Liveresultat 11.30: Västervik–SS 4 Springare Bordsresultat, båda matcherna