Martin Lokander analyserar lagen i kvalet till Superettan

Publicerad 9 september, 2020 av Martin Lokander

Fyra profiler i klubbarna som gör upp om platser i Superettan: Josef Ask, Västerviks ASK, Eric Thörn, Stockholms Schacksällskap 2, Vladimir Poley, SS 4 Springare och Daniel Semcesen, Helsingborgs ASK. Foto: Lars OA Hedlund

Det är dags att avsluta den allsvenska säsongen 2019/2020 och det börjar med kvalificeringsmatcher till Superettan som spelas denna söndag.

De 4 lagen har vunnit varsin serie i division 1 och kämpar nu om två platser till Superettan under säsongen 2020/2021. Lagen som kan kvalificera sig dit är Helsingborgs ASK, Stockholms SS II, Västerviks ASK samt SS 4 Springare.

Helsingsborgs ASK – Stockholm SS II

Söndag, kl 10.00: [Följ live]

Helsingborg är hemmalag i denna hårda kamp vilket brukar ha betydelse eftersom långa geografiska avstånd har en tendens att innebära att inte alla spelare dyker upp. Helsingborg har presterat oerhört starkt med 6 raka vinster på 6 matcher i Division 1. Med 40 partipoäng har de tagit imponerande 6,67 poäng per match, och i 4 av matcherna har de tagit minst 7/8. Laget har förstärkts de senaste åren med GM Daniel Semcesen samt två danska IM, Jacob Sylvan samt Kåre Hove Kristensen. 

Stockholms SS II har ingen GM eller IM på spellistan och är på papperet lägre rankade än Helsingborg, men har en bra chans att överraska Helsingborg med flera unga inslag i laget som FM Joar Ölund, FM Eric Thörn och Sam Kassani. I division 1 vann de 5 matcher och förlorade 1 match mot Södra SASS. 

Helsingsborgs snitt-ELO: 2196
Stockholms SS II snitt-ELO: 2148

Västerviks ASK – SS 4 Springare 

Söndag, kl 11.30: [Följ bordsresultat]

Västerviks ASK vann sin division 1 på endast 5 spelade matcher, men med 5 vinster. Därtill har Västervik i 2 av matcherna inte lyckats ställa upp med fullt lag, men spelare som Anton Fritz, Victor Nilsson, Niklas Alexandersson och Josef Ask har dragit sitt lass och sett till att Västervik vunnit sin division. Att spela på hemmaplan gör det garanterat enklare att få ihop fullt lag till helgens kvalmatch. 

SS 4 Springare vann sin division på 4 vunna matcher och 2 oavgjorda, men hade kvar närmaste rivalen SS Luleå i sista matchen som hade kunnat bli en spännande final. Klubben, som drivs av IM Vladimir Poley, har en stark blandning av internationella proffs och unga juniorer. Om SS 4 Springare får ihop sina starkaste internationella stjärnor som GM Andrei Kovalev och IM Li Min Peng kommer Västervik att få det tufft. 

Västerviks ASK snitt-ELO: 2036
SS 4 Springare snitt-ELO: 2082