– Klart att det är intressant, Det fanns ju en liknande variant för cirka 10 år sedan som aldrig lyckades slå igenom, men nu är kanske tiden och tekniken mogen för det. Om FIDE godkänner systemet tror jag att det går bra för SSF också, men det måste tas upp i TK (tävlings- och regelkommittén) först.
Livesändningar av partier är det effektivaste sättet för klubbar och tävlingsarrangörer att bredda intresset för turneringar. Men att använda sig av livebräden är kostsamt och kräver också tekniskt kunnig personal på plats.
Hur kan man lyckas livesända partier utan att det kostar skjortan? Det var drivkraften för Ole Kristian Valvåg som skapade programmet i Clono som fungerar som en app i Android-plattor.
Det blev snart ett seriöst projekt. I årsberättelsen för 2019 i FIDE:s tekniska kommitté berättas att Clono var på besök för att sätta sig in i vad som gäller i reglerna för elektroniska schackprotokoll, och hur Clono görs säkert för att undgå fusk.
Att stoppa fusket genom att förbjuda elektronisk utrustning har varit det stora fokuset i schackvärlden de senaste två-tre åren. Men under tiden har också FIDE arbetat fram regler för hur elektroniska schackprotokoll ska användas:
Hur kan FIDE godkänna detta? Är inte risken för fusk jättestort? Hur funkar tekniken? Tar man med sig egen surfplatta eller är det bara klubbar/organisatörer som tillhandahåller dem?
Här ger vi ordet till Clonos skapare Ole Kristian Valvåg. Men innan dess tar vi frågorna om fuskrisken:
Ökar Clono risken för fusk?
– Vi har frågor kring detta i vårt informationsdokument. Där står:
Ole Kristian Valvåg berättar vidare om Clono och hur programmet används i Kragerø:
– Clono är ett elektroniskt schackprotokoll som körs på Android-tablets. Appen laddas ner på Google Play.
– I turneringssammanhang installeras Clono på tablets som är under turneringsarrangörens kontroll. Det är inte möjligt för spelarna att använda sina egna surfplattor! Utan surfplattorna köps in och ägs av arrangören.
– Arrangören placerar ut surfplattorna på borden före rondstart. Det är en surfplatta till varje spelare, alltså två per bord. Clono ersättare pappersprotokollet och sänder dragen live på Clono-servern. Spelarna får själva välja om de vill protokollföra på surfplattan eller göra det på papper. Både och går också.
Måste båda spelarna protokollföra på surfplattan för att partiet ska sändas live på er server?
– Nej, det räcker med att en av spelarna gör det.
Kan partierna endast visas på Clono-servern?
– Nej – arrangören kan dela livesändningen med de stora aktörerna i branschen: Chess 24, Follow chess, Chessbom med flera.
– Här i Kragerø använder vi inte Clono i titelturneringen, men däremot i ELO-turneringen där klubbspelare deltar. Vi har 50 surfplattor, varav 34 har tiotumsskärm i prisklassen 120 Euro (1 260 kronor) och 16 har sjutumsskärm i prisklassen 90 Euro (950 kronor).
– På surfplattorna körs endast Clono, som befinner sig i ett eget låst WiFi-nätverk. Clonoservern har en egen livevisning som också kan visas på storbildsskärm för publik. Det är möjligt att ställa in fördröjning på livesändningen med valfritt antal minuter.
– Surfplattorna administreras av arrangören som kan kan skapa en turnering med alla nödvändiga detaljer. Det är också möjligt att integrera sin egen turnering med Norges schackförbunds system: Turneringsservice. Det gör att information om spelare och partier hämtas automatiskt från lottningssystemet.
Clono stödjer inte iPads?
– Nej. Clono körs inte på iPad, bara på Android. En stor del i det är att iPad är för dyra att köpa in i stora volymer för klubbar och arrangörer.