6 000–7 000 mellanstadieelever tävlar i Globen

Publicerad 29 februari, 2020 av Ingemar Falk

Jonas Sandbom (i röd T-shirt) är mitt i vimlet under prisutdelningen i Schackfyrans distriktsfinal i Globen-annexet. Foto: Lars OA Hedlund

LÄS MER: [Så spelas Schackfyran] [Mer info om Schack56:an]

Stockholms schackförbunds stab på tio personer har under skolåret besökt 400 klasser och 10 000 mellanstadieelever och lärt ut schack.

Om en dryg vecka sker examensprovet – Stockholms distriktsfinaler i Schackfyran och Schack56:an den 9–11 mars. Tävlingar som varar i tre dagar i Globen-annexet och samlar 6 000–7 000 mellanstadieelever, ett antal som är tre gånger större än vad Schackfyrans riksfinal samlat de senaste åren.

Bland besökarna på plats finns det vitryska schackförbundet.

– Vitryska schackförbundet kommer på besök för att se och lära hur Schackfyran fungerar. De är på gång att föra in samma koncept i Vitrysslands skolor, säger Stockholms schackförbunds kanslichef Jonas Sandbom.

Med så många deltagare, är detta inte svårt att organisera?
– Visst finns det utmaningar. Vi har förmiddags- och eftermiddagspass, och det gäller att hinna med under övergången mellan passen. Att ordna med prisutdelning, avtacka alla och sedan vara beredd att ta emot de nya spelarna.

– Men allt detta överskuggas av känslan att organisera Globeneventet. Det är ett jätteroligt arrangemang! slutar Jonas Sandbom.