Över 10 000 partier spelas i skoltävlingen Yes2Chess

Publicerad 12 januari, 2024 av Ingemar Falk

Astronauten Christer Fuglesang besökte lågstadievinnarna i Yes2Chess i höstas. Nu har årets upplaga av Yes2Chess startat och tusentals partier ska spelas under en hektisk månad i gruppspelet på skolorna.

Yes2Chess 2024 är igång. Onlinetävlingen i schack för Sveriges elever har i år samlat ett rekordstort startfält. Totalt deltar 1 395 lag – en ökning med 21 procent jämfört med i fjol.

Gruppspelet i de olika klasserna startade direkt efter jullovet och nu ska det spelas över 10 000 partier på skolor runt om i Sverige fram till deadlinedatumet 9 februari.

Du kan till och med följa alla matcher i Yes2Chess genom att klicka in dig här.

Spelplattformen för Yes2Chess som avgörs online. Foto: SSF

Efter gruppspelet tar utslagningsmatcher vid för att ta ut de fyra lagen som får spela den stora finalen i maj. Priset för lågstadiet är ett skolbesök av astronauten Christer Fuglesang. För de andra tävlingarna är den totala prissumman 50 000 kr per klass, där det vinnande laget belönas med 20 000 kronor.

Husieskolan i Malmö har vunnit lågstadietävlingen två år i rad. Ska den vinna igen och få ett tredje besök av Fuglesang eller kommer en ny skola ta hem segern i år?

Yes2Chess avgörs i 4 klasser: lågstadiet, femteklassare, sjätteklassare och högstadiet. Av dessa är femteklassarnas tävling störst med 461 lag.

– Fjärdeklassarna har ju Schackfyran de tävlar i, och för många håller schackintresset i sig. När de börjat femman vill de spela på nytt. Och då väljer många skolklasser att anmäla sig till Yes2Chess 5:an, förklarar Ofelia Thörnqvist på Sveriges Schackförbund.

Hon har varit med ända sedan starten av Yes2Chess 2015. Då var det ett europeiskt projekt som SSF hakade på. Det visade sig att den svenska tävlingen var överlägset störst och idén föddes att skapa ett eget svenskt Yes2Chess året därpå. Resten har blivit en framgångssaga.

Ofelia Thörnqvist. Foto: Lars OA Hedlund

– Yes2Chess har blivit min bebis, och jag har fått följa med när den vuxit upp och nått ända hit, säger Ofelia Thörnqvist som minns hur de första åren var.

– Så otroligt mycket har hänt, framför allt med tekniken. Resan har också gett så mycket energi tack vare engagemanget man känt från pedagoger och elever.

En viktig kugge för att få Yes2Chess att funka tekniskt har varit Lucas Wickström. Han har år för år förbättrat programvaran så att tusentals barn numera kan logga in på Yes2Chess sida och spela sina onlinematcher i schack där.

Ett av de nya tillskotten på senare tid är en fuskkontroll.

– Att Fair play-reglerna följs är jätteviktigt för oss. Vi har en fuskkontroll som arbetar i bakgrunden och flaggar misstänkta partier som granska av certifierade onlinedomare. Om en spelare ertappas med att ha fuskat diskvalificeras hela laget. I förra årets upplaga blev två lag diskvalificerade – så vi jobbar seriöst för att hålla fusket borta. I finalerna har vi sedan schackdomare på plats, säger Ofelia Thörnqvist.

Sveriges Schackförbunds spelplattform för Yes2Chess har blivit en språngbräda för ytterligare tävlingar.

Numera spelas en del distriktsfinaler i Schackfyran online på spelplattformen, och det finns planer på starta en ny tävling för gymnasieskolor. Arbetsnamnet är Gymnasiets Grand Prix och tanken är att spela månadstävlingar i arenaformat som sedan räknas samman.

En sådan turnering skulle göra att Sveriges Schackförbund ytterligare breddar skolschackverksamheten. Yes2Chess, Schackfyran och en gymnasieturnering skulle totalt samla tiotusentals schackspelande skolelever från 7 till 19 år. Det blir ett riktigt stort underlag för de vanliga schackklubbarna som står redo att ta emot barn och ungdomar som vill ta nästa steg och bli klubbmedlemmar.

Ofelia Thörnqvist kan i anmälningslistorna för Yes2Chess se en trend att schackdistrikt som har anställda skolinstruktörer också lyckats få flest skolor i sina områden att haka på skoltävlingen. Arbetet i skolorna ger en bra grogrund för att få de vanliga schackklubbarna i distrikten att växa med nya unga medlemmar som fått smak för schack efter Schackfyran och Yes2Chess.

Kan schackdistrikten använda sig av Sveriges Schackförbunds spelplattform för egna tävlingar?
– Med vår fuskkontroll skulle man absolut kunna ha onlinetävlingar hos distrikten för nybörjare och barn upp till 12–13 år. För seniortävlingar har ändå Lichess och Chess.com en mer resursstark fuskkontroll för elitspelare. Men absolut, visst kan klubbar ha orankade barn- och nybörjartävlingar och liknande på SSF:s spelplattform som används för Yes2Chess. Det är en resurs som hela Schacksverige kan använda sig av, säger Ofelia Thörnqvist.

Läs mer om schacktävlingen Yes2Chess