“Vi har ju dig Paul!” – Reflektioner från 20 år av skolschack

Publicerad 12 september, 2023 av Albin Ringstad

Paul Olsson med sin fru. Foto: Privat

Under mer än 20 år har Paul Olsson, 67, jobbat på olika sätt med skolschacket i Nordskåne. Nu är Paul inne på sista säsongen där han kommer att följa ett lag på Sånnaskolan i Yes2Chess5an.

Kan du berätta lite kort om ditt engagemang inom skolschacket?
– Vi började för över 20 år sedan med två klasser en på Skepparlövs skola och en på Slättängsskolan. Klassen från Skepparslöv gick hela vägen till riksfinalen i Globen och kom på 20e plats där. Det blev en braksuccé eftersom läraren alltid drömt om en klassresa till Stockholm, och schackfyran gjorde detta möjligt.

Schackfyrans riksfinal har genom åren fått många deltagande lag och Paul har tränat många av de lagen och några år märker ut sig lite extra.

– Ett år hade vi med fem lag i finalen från lilla Nordskåne.

Det har också blivit ett antal vinster för ”lilla Nordskåne”, och det har alltid funnits engagerade lärare, fantastiska föräldrar, välvilligt inställda skolledare med i bilden.

– Två gånger har ”mina” lag vunnit. Tormestorps skola 2016. Då var det första gången en kommunal skola vann! Det var tillsammans med Benjamin Ehmann. Jag frågade honom om vi skulle sätta Hässleholm på kartan, och fick ”ja, det ska vi!” till svar.

Den andra vinsten kom med Fjälkinge skola 2017, med den engagerade läraren Maria Christianssen som var mentor för denna klass. Maria hade tidigare som förälder blivit involverad i schackfyran genom sin sons klass i Gärds Köpinge.

– Maria var så imponerad över att det kunde fungera så bra under en riksfinal med så många barn och ville uppleva det med sina klasser i Fjälkinge. På det viset spred sig schacket till Fjälkinge. Det året deltog 2 284 barn från 122 klasser. När Marias klass hade vunnit hela tävlingen och var etta i Sverige, möttes de av marschaller och fyrverkerier klockan ett på natten. En av flickorna tittar ut och vänder sig till mig och frågar: “Är vi typ kändisar nu?”.

Utöver Schackfyran så har Paul fokuserat mer och mer på Yes2Chess under de senaste åren, och hans klasser har spelat final ett flertal gånger.

Vad har varit roligast?
– Den roligaste kommentaren kom från en elev på Fjälkinge skola, från en tidigare klass, som inte hade kvalificerat sig till finalen men där Maria sökte och fick dispens. Klassen började då genast drömma om att de skulle kanske vinna Riksfinalen. ”Tänk om vi vinner hela riksfinalen?”säger en av eleverna. Maria och Paul svarade att ”Nu har vi egentligen inte kvalificerat oss, vi fick en gratischans. Det kommer vara svårt, de andra har ryska tränare!”  Klassen gick väl med på att de inte kommer vinna förutom en tjej som sa ”men vi har ju Paul!”.

Vad kommer du sakna allra mest?
– Att det alltid är full aktivitet. Vartenda leende eller tumme upp efter vinst, det är gött. Att få se deras snabba utveckling från att de lär sig hur pjäserna går till att de lär sig skolmatt och sådana saker. Starkt att se när de växer och utvecklas. I Öllsjö i fjol, sista lektionen innan vi skulle till riksfinalen kunde eleverna välja lite fritt vad man skulle göra, träna med klocka, antischack, väggen osv. Då frågade ett gäng ”kan vi gå till slöjden och göra en flagga och ett plakat”? Svaret var såklart ”javisst!”. Vi-känslan kommer jag att sakna. Den finns absolut när det fungerar som bäst.

Varför slutar du ditt engagemang?
– Jag har trappat ner med tiden. De som kom tvåa i Yes2Chess i fjol hade hört om Schack och Paul, men uttryckte ”jag trodde Paul var en ung kille”. Då förstod jag att han tyckte jag var en gammal gubbe, och det är jag ju, och allt får ha sin tid. Jag fyller ju 68 och då är det dags. Det svåraste med att bli äldre är att det blir svårare att lära in namnen på alla elever.

Vad vill du skicka med till alla som håller på med skolschack runt om i Sverige?
– Att Schackfyran har ett väldigt bra koncept. Att alla behövs och det sociala projektet som det faktiskt är. Det har gjort att jag har velat fortsätta. Inget elittänkande, att jobba för bredden.

Vilket är ditt bästa tips till alla skolbarn som precis börjat med schack?
– Sug in allt vad ledaren säger! Tyvärr är mitt bestående bekymmer att det nästan inte är någon som gått in från skolschacket till en vanlig schackklubb. Det har jag ingen lösning på. Testa att gå till den traditionella klubben om det finns i er närhet, framför allt om de har bra ledare!

Har du några sista ord du vill skicka med?
– Jag tycker att dubbelt så många lag ska gå vidare i Yes2Chess!