Dags för utslagsmatcher i Yes2Chess

Publicerad 21 februari, 2023 av Ofelia Thörnqvist

Gruppspelet i Yes2Chess är nu avslutat och tävlingen har gått in i nästa fast med första omgången av en serie utslagsmatcher. Från varje deltävling har 128 skolschackklubbar gått vidare från gruppspelet. Emma Arnström, lärare på Skottorpskolan, har varit lagledare för skolschackklubbar i Yes2Chess lågstadiet, Yes2Chess 5an och Yes2Chess 6an. Klubbarna Skottorps schackklubb i Yes2Chess 5an och Skottorps kungar i Yes2Chess 6an lyckades ta sig vidare till utslagsmatcherna. I Yes2Chess lågstadiet gick klubben Skottorpsligan inte vidare, men fick nyttig erfarenhet inför framtiden.

Vi fick ställa några frågor till en glad och nöjd Emma Arnström.

Emma Arnström, lärare på Skottorpskosskolan i Laholm

Hur har ni tränat inför Yes2Chess?

– Vi har tränat en gång i veckan, alla tillsammans i åldersblandade grupper. Det här är första året vi tränar på det sättet och det har fungerat jättebra! 6:orna har spelat förr och var tävlingsvana medan lågstadiebarnen var nybörjare, men alla kan ändå träna ihop och lära av varandra.

Vad är det roligaste med Yes2Chess?

-Det är något som alla elever har tyckt varit jättekul. De tycker det är roligt att spela mot varandra också, men när de möter andra skolor blir det liksom mer på riktigt. Det bidrar till mycket sammanhållning och gemenskap, samtidigt som de får träna logiskt tänkande, följa regler, koncentration, fokus och tålamod och mycket mer. Jag blev själv positivt överraskad första gången vi var med, det som är så bra med schack är också att alla kan delta utifrån sina egna förutsättningar.

Vad är er målsättning i Yes2Chess i år?

-Eleverna skulle såklart gärna vinna hela tävlingen, men framförallt har de mål mot sig själva att bli bättre spelare. De googlar spelöppningar och är så engagerade, de har lärt mig mycket eftersom jag själv inte har några schackkunskaper från början.