Johanna får stiftelsestöd för schackprojekt

Publicerad 13 december, 2012 av Niklas Sidmar

Johanna Strand Valentin har beviljats stöd från stiftelsen ”Reach for change” för att ta fram modeller och material för att använda schack som ett verktyg för social och intellektuell utveckling.
”Reach for change” är grundad av Kinneviksgruppen och stödjer entreprenörer som vill bedriva verksamhet riktad till utsatta barn och unga. Johanna Strand Valentin var i år en av fem bland nära tusen sökande som får stöd av stiftelsen.
-Jag tycker att schack är kul och ett fantastiskt socialt verktyg att använda i skolan. Barnen har roligt och utvecklar sig samtidigt både socialt och intellektuellt, förklarar hon inriktningen på sitt projekt.
Johanna spelade själv schack som barn, då hon var medlem i SK Rockaden och bland annat vann Flick-SM 1997. Hon har gått utbildningen ”Kaospiloterna” som är en treårig utbildning i Danmark med inriktning på entreprenörskap, ledarskap och kreativitet.
De koncept som Johanna ska ta fram kan indelas i tre delar: Schackmatte, Schack som specialpedagogik och Schack för social utveckling. Stiftelsen stöder projektet genom lönefinansiering i upp till tre år. Därefter är det meningen att det ska finnas en hållbar affärsmodell så att det går att bedriva en vinstdrivande verksamhet.
-Nu kommer jag att göra research för att ta reda på vad som krävs för att ta fram det material som behövs, och jag kommer att utreda hur konceptet ska kunna säljas in till exempelvis skolor och kommuner, säger Johanna Strand Valentin.