Philip Lindgren vinner månadsfinalen

Publicerad 3 november, 2022 av Leo Brodin

IM Philip Lindgren vann sin första final i Svenska Schackligan. Bild: Lars OA Hedlund

Svenska Schackligans fjärde månadsfinal var IM Philip Lindgrens sista chans att vinna tävlingen innan säsongsfinalen 16-17 november som han kvalificerat sig för. Den chansen tog han.

Efter att fyra av de åtta kvalificerade spelarna faktiskt inte hade möjlighet att delta började finalspelet direkt med semi. Den första semin blev Lindgren mot Filip Björkman.

Parti nummer ett höll sig ganska jämnt men Björkman höll sig snabbare från början. När Lindgren drag 38 gick under tio sekunder på klockan samtidigt som Björkman hade 32 sekunder kvar kom stressen igång. Lindgren började plocka bönder och började också spela väldigt snabbt. Drag 65 gick istället Björkmans tid ut i en förlorad ställning medan Lindgren hade 0.6 sekunder kvar.

I det andra partiet undvek Lindgren att komma sämre på klockan och när Björkman både saknade tid och material att spela med gav han upp. Lindgren 2-0 och till final.

I semifinal två möttes FM Anders Livner och WIM Inna Agrest. Det blev ett vilt första parti och hade Inna spelat 28 Df7 hade hon minst hamnat en springare upp. Agrest såg dock inte det och istället la hon väldigt mycket tid på att söka en kombination samtidigt som Livner vann bönder. När tiden nästan var ute gav hon upp. Som kommentator August Lindmark uttryckte det: Livner klarade sig med blotta förskräckelsen.

I det andra partiet spelade Agrest sig fram till en vunnen ställningen redan efter fjorton drag och kort därefter blev Livner tvungen att offra sin dam för en löpare och en häst. Inna behöll överläget men inte hastigheten. Slutspelet dam mot torn var fortfarande vunnet fyrtio drag senare men tiden tog slut. Livner 2-0 och till final.

Det första partiet mellan Lindgren och Livner höll sig jämnt till slutspelet. De bytte ner till att båda ha en vitfältslöpare och sex bönder. Dock stod alla Lindgrens bönder på svarta rutor och alla Livners på vita. Det är en tumregel att du inte vill ha bönderna på samma färg som löparen och i partiet stämde det mycket väl. Livners bönder föll och till sist fick Lindgren en dam att matta med.

Finalens andra parti utvecklades till ett mittspel där båda spelarna byggde upp fribönder att gå med. Oklart vem det gick bäst för tills Livner plötsligt ställde sig i en springargaffel och förlorade löparen. Han valde att ge upp och därmed tog Philip Lindgren segern i Svenska Schackligans fjärde månadsfinal.

Lindgren, Livner och Agrest är kvalificerade för ligafinalen som spelas 16-17 november.