Jobava slutsegrare – Ari Ziegler nära att skrälla

Publicerad 9 februari, 2020 av Ingemar Falk

Med bara sex minuter kvar på klockan var det omöjligt för Ari Ziegler att som vit hitta “datordraget” som ger vinst, och seger i Elite Hotels Open. Foto: Lars OA Hedlund

SLUTRESULTAT: [Elite Hotels Open] [Lilla Elite Hotels Open] PARTIER: [Partiarkiv]
BILDER: [Lars OA Hedlunds bilder från Elite Hotels Open]

Det blev en mycket spännande avslutning i Elite Hotels Open, och slutresultatet blev att sju spelare hamnade på 6,5 poäng. Efter särskiljning utropades GM Baadur Jobava till slutsegrare och det är bara att gratulera.

Men tänk om IM Ari Ziegler hade hittat det “omöjliga” 27:e draget mot Erik Blomqvist i sista ronden? Då hade Schackbutikens bokhandlare på plats – Ari Ziegler vunnit hela turneringen. Kan du se bokhandlarens drag?

Baadur Jobava vann Elite Hotels Open 2020 och Bobbo Spetz segrade i Lilla Elite Hotels Open. Foto: Lars OA Hedlund

Jobava tappade tre remier och det är andra gången han spelar i en öppen turnering i Sverige. Sist var det i Deltalift Open förra året och han har sagt att han är väldigt förtjust i det svenska GP-formatet när det gäller tävlingar.

Det är naturligtvis både stort och inspirerande att få med en spelare av den kalibern och känd för sin stora kreativitet till en av våra turneringar i Sverige. Förhoppningsvis blir det ännu fler gånger.

Det var som sagt mycket spänning i slutronden. Två partier återstod som kunde påverka slutresultatet. I det ena stod FM Kaan Küçüksari på klar vinst mot IM Jonathan Westerberg vilket innebar att han också skulle komma upp på 6,5 poäng.

Vad är vits bästa drag?

I det andra partiet var utgången mer oviss. Där hade IM Ari Ziegler vit mot GM Eric Blomqvist. En vinst för Ziegler skulle innebära att han blev ensam segrare. Han stod en aning bättre och bättre tid än Blomqvist men den senare trixade till sig remischackar vilket innebar att både slutade på 6,5 poäng.

Schack rymmer dock så mycket och ibland finns det oväntade vinstdrag som man inte är beredd att se i en ställning. Ziegler kunde ha fått till ett vackert vinstdrag i ställningen här till höger:

Här har svart precis spelat 26. – Ld6 och vit slog tillbaka 27. Lxd6. Ett naturligt drag men ställning döljer ett drag kryddat med ett ordentligt mått av gift nämligen 27. Te6!! Ett drag man inte tänker på och allt bara stämmer. Om svart slår på f4 kommer Txb6 och finessen är att man hotar springarschacken på e6 för om den slås kommer Tb7. Det innebär att svart inte kan flytta undan sin löpare och vit vinner.

Mycket vackert som sagt men inte så lätt att hitta i praktiskt spel.

Så här blev slutställningen för de spelare som tog 6,5 poäng.

1) GM Baadur Jobava, Malmö AS
2) GM Erik Blomqvist, SK Rockaden
3) FM Kaan Küçüksari,Lunds ASK
4) FM Jung Ming Seo, Stockholms SS
5) GM Jonny Hector, Linhamns SK
6) IM Ari Ziegler, Örgryte SK
7) GM Ralf Åkesson, Västerås SK

Starkt av våra juniorer att hålla sig framme med en tredje och respektive fjärde placering. Jung Ming Seo har fina resultat i GP-serien och lustigt nog hamnade han på precis samma poäng och en fjärde placering i förra årets Elite Hotels Open. Bra gjort av både Kaan och Jung!

Bäst av damerna klarade sig WIM Ellinor Frisk, Lunds ASK med 5,5 poäng och befäste därmed även sin ställning där hon leder damernas GP. Två kom WFM Jessica Bengtsson, SS Manhem på 4 poäng och trea Nathalie Ziegler, Örgryte SK även hon 4 poäng. Nathalie kom även trea i sin ratinggrupp.

Tävlingsarrangörerna hade ett nytt och intressant koncept med att ett bord i livesändningen där alltid en dam spelade. En intressant iakttagelse är att inga kvinnor som spelade på det bordet tappade poäng. Kanske något för andra tävlingar att ta efter…

I Lilla Hotels Elite Open segrade Bobbo Spetz från Wasa SK ensam på 7 poäng. Oscar Morell, 10 år från Lunds ASK som ledde tidigare slutade på en hedrande femteplacering. Ywonne Wetterling, Växjö, höll sig kvar i toppen och slutade på plats 10 med 5,5 poäng. Lika många poäng tog Pia Fransson från Linhamns SK och slutade på plats 13. Totalt var det 58 deltagare som ställde upp i Lilla Hotels Elite Open.