Tung svenskstart i snabbschacks-VM: “Extremt rostigt spel”

Publicerad 27 december, 2019 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen (t v) ligger sexa i snabbschacks-VM som började tungt för Pontus Carlsson och de andra svenskarna. Foto: Lennart Ootes/FIDE.com och Lars OA Hedlund

LIVE: [13.00: VM i snabbschack, damer] [13.00: VM i snabbschack, öppen klass]
LOTTNING & RESULTAT: [Snabbschack, damer] [Snabbschack, öppen klass]

Starten av snabbschacks-VM blev ingen höjdare för svenskarna. 15-rankade Pia Cramling fick nöja sig med 50 % (2 av 4 poäng), Inna Agrest förlorade alla sina fyra partier och Pontus Carlsson tog 2 av 5 poäng i öppna klassen.

– Extremt rostigt, långsamt och dåligt spel från min sida. Jag var inte alls het utan trött, kommenterar Pontus Carlsson efter första speldagen och vidareutvecklar vad som sög energi:

– Trafiken här i Moskva är katastrofal. Jag behövde gå till spellokalen. Det kändes olustigt att sen också gå behöva gå tillbaka via fotbollsstation och parker till hotellet på sena kvällen.
– Det här var både obekvämt och störande. Detta är bortaplan i schack!

I den öppna klassen i snabbschacks-VM får Magnus Carlsen sitta på bord 1 i varje parti, då norsk TV har riggat kamerorna för sina sändningar. Men norrmannen toppar inte tabellen utan det gör kinesen Wang Hao som ju i höstas kvalificerade sig till kandidatturneringen.

Wang Hao är en halv poäng före Magnus Carlsen som ligger sexa.

I damklassen finns det en trio med maximala fyra poäng, och ingen av dem tillhörde förhandsfavoriterna. Så de tre lite nya namnen att hålla koll på under fredagen är IM Meri Arabidze (2416) Georgien, WGM Olga Girja (2365) Ryssland och IM Irina Bulmaga (2383) Rumänien.