Svenskt kämpahumör i Sitges

Publicerad 20 december, 2019 av Ingemar Falk

Hampus Sörensen och Nicolaj Zadruzny är högst placerade av svenskarna i Sunway chess festival i Sitges. Foto: Lars OA Hedlund och Lennart Ootes/sunwaychessfestival.com

[LIVE] 16.30: Sitges Open/Sunway chess festival. [LOTTNING & RESULTAT] Svenskarnas resultat i Sitges.

Sitges Open eller Sunway chess festival som öppna turneringen i Spanien också heter har växt rejält de sista åren. I år deltar över 50 stormästare, och här har det med andra ord blivit en guldgruva för normjägare. Just nu är Ukrainas Anton Korobov i ledningen på 6,5 av 7 poäng.

Två svenskar är med och hugger om IM-norm med tre ronder kvar. Två spelare som dessutom kommer att sitta bredvid varandra i fredagens rond: Nicolaj Zadruzny, Rockaden Stockholm, och Hampus Sörensen, Team Pelaro Alingsås.

Nicolaj Zadruzny förlorade torsdagens holmgång mot 16-årige stormästaren Awonder Liang, USA. Ett parti som stod och vägde en bit efter tidskontrollen (40 drag). Även Hampus Sörensen spelade ett långt parti – och fick remi med mersmak efter 75 drag mot IM Sergej Lobanov. Hampus Sörensen var pressad och låg under med bonde i partiet, men precis före tidskontrollen dabbade sig Lobanov och förlorade en pjäs. Därifrån satt svensken i förarsätet utan att lyckas vinna hela poängen.

Både Zadruzny och Sörensen som tagit 4,5 poäng vardera ligger runt ratingprestationen 2450 som ger en IM-norm. Zadruzny har 2441 och Sörensen 2488.

Deras möten på fredagen blir:
Bord 33: IM Sergej Lobanov (2504)–FM Nicolaj Zadruzny (2308)
Bord 34: IM Evgeny Zanan (2493)–FM Hampus Sörensen (2364)

…och här är deras partier i torsdagens sjunde rond: