Svensk domare till VM i snabbschack och blixt

Publicerad 9 december, 2019 av Ingemar Falk

Internationella domaren Thomas Franzén ska vara med och döma under VM i snabbschack och blixt. Ett mästerskap som avgörs i VIP-loungen på Luzjnikistadion som var arena för VM-finalen i fotboll 2018. Foto: Lars OA Hedlund och wrbc2019.com

Den 25–30 december arrangeras VM i snabbschack och blixt i Moskva. Spelarlistan är inte officiell än, men än så länge är det i alla fall klart med en svensk domare – IA Thomas Franzén.

– Vi fick en förfrågan från FIDE om vi var intresserade av att skicka en domare till mästerskapet, berättar Håkan Jalling, ordförande i tävlings- och regelkommittén. Det fanns endast tio platser för utländska federationen och vi behövde handla snabbt.

– Det är oerhört positivt att vi är representerade på plats. Det gynnar det viktiga internationella samarbetet och det ger oss värdefulla insikter som Thomas kan ta med tillbaka till Sverige.

Arkadij Dvorkovitj. Foto: Wikipedia

Tävlingen invigs den 25 december. Snabbschacket spelas den 26–28 december, och avslutas med blixt den 29-30 december. Mästerskapet spelas på välkända Luzjnikistadion som har en imponerande publikkapacitet på drygt 78 000 åskådare.

Luzjnikistadion var arenan för självaste VM-finalen i fotboll 2018, ett fotbollsmästerskap där Arkadij Dvorkovitj var arrangörschef. Senare samma höst valdes han in som ny ordförande i världsschackförbundet FIDE. Så under mellandagarna är Dvorkovitj definitivt tillbaka på hemmaplan.

Nationella mästarna i varje land bjuds in till VM, och FIDE ger också platser till alla med rating över 2550 i öppna klassen och de över 2250 i rating i damklassen. De med över 2750 i rating (öppna klassen) och 2500 (damklassen) bjuds också på boende och mat av FIDE.

Här är spelformaten:
Snabbschack (26–28 december):
Betänketid 15 minuter + 10 sekunder. 15 ronder i öppna klassen, 12 ronder i damklassen.
Blixtschack (29–30 december):
Betänketid 3 minuter + 2 sekunder. 21 ronder i öppna klassen, 17 ronder i damklassen.