Lottat & klart för VM som startar på annandagen

Publicerad 26 december, 2019 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen blundade – och drog vitt. Foto: Amruta Mokal/FIDE.com

LIVE: [13.00: VM i snabbschack, damer] [13.00: VM i snabbschack, öppen klass]
LOTTNING & RESULTAT: [Snabbschack, damer] [Snabbschack, öppen klass]

Med startplats 15 är Pia Cramling högst rankad av svenskarna i VM i snabbschack som börjar på annandagen klockan 13.00 i ett Moskva som för ovanlighetens skull inte har en snöflinga på gatorna.

Däremot syntes mycket vitt i lottningen som genomfördes. Magnus Carlsen, topprankad i snabbschacket på 2886 i rating, drog vita pjäsen vilket betyder att han startar med vitt i inledningsronden.

Märkligt nog drog sedan alla övriga topprankade i VM också vitt: Hikaru Nakamura, 2885, (blixt, öppen klass), Katerina Lagno, 2606, (blixt, damer) och Anna Muzytjuk, 2592, (snabbschack, damer). I snabbschacksdelen avgörs damtävlingen över 12 ronder med fyra ronder per dag under torsdagen, fredagen och lördagen. I öppna klassen spelas 15 ronder, 5 per dag. Blixt-VM avgörs på söndag och måndag. I öppna klassen blir det totalt 21 ronder: 12 ronder på söndagen, och de avslutande nio på måndagen. Damerna spelar 17 ronder, 9 på söndagen och 8 på måndagen.

Med Magnus Carlsen på plats kommer norsk TV att direktsända alla partier från VM. NRK 1 kan du bland annat få hem som kanal om du tillhör ComHem. Det kostar 29 kronor/månad. Mer info här. Även Canal Digital erbjuder norska kanaler. Sändningarna finns också på NRK:s hemsida, men kan inte ses härifrån Sverige.

Alla svenskar i snabbschack-VM med rankingnummer. Snabbschack, damer: 15) Pia Cramling (2428), 77) Inna Agrest (2195). Snabbschack, öppen klass: 140) Pontus Carlsson (2501).

Svenska VM-truppen i Moskva: Pia Cramling, Inna Agrest och Pontus Carlsson. Foto: Karol Bartnik och Lars OA Hedlund

Bland deltagarna finns det en som spelar under FIDE-flagg, och det är iraniern Alizera Firouzja. I Independents artikel bekräftar Irans schackförbundsordförande Mehrdad Pahlavanzadeh att Firouzja är på gång att byta nation.

Alizera Firouzja vill med nationsbytet komma undan Irans krav att bojkotta schackmöten mot israeler.