Här vinner Magnus Carlsen VM i blixt efter drama

Publicerad 30 december, 2019 av Ingemar Falk

Hikaru Nakamura (t v) ger upp sista särspelspartiet. En jublande och lättad Magnus Carlsen är världsmästare i blixt. Foto: Lennart Ootes/FIDE.com

SLUTRESULTAT: [VM-blixt, damer] [VM-blixt, öppen klass]
LÄS MER: [Se Carlsens starka reaktion när det blir dopingkontroll]

Bråk, protester och särspel – men till slut vann Magnus Carlsen VM i blixtschack och kunde sträcka på armarna och jubla.

Sista VM-dagen i Moskva blev en dag att minnas.

Magnus Carlsen hade ledningen före måndagens avslutande ronder, men hade hela tiden ett koppel konkurrenter som nosade en halv poäng bakom.

Så kom partiet mot Alireza Firouzja, iraniern som numera spelar under FIDE-flagg.

Heta diskussioner efteråt. Foto: Lennart Ootes/FIDE.com

Med sekunder kvar på klockan hade Firouzja löpare och tre bönder mot Carlsens ensamma löpare. Då rann iranierns tid ut, och han slog näven i bordet och började gestikulera.

Frustationen var vänd mot Magnus Carlsen som enligt iranierna hade pratat på norska i slutet av partiet. Reprisbilder hos NRK.no visar att Magnus Carlsen sa ett lite ofinare ord som börjar på f**.

Sen var frågan om partiet ändå var remi – i blixtspel på nätsidor som chess.com avdöms partiet som oavgjort om den ena spelarens tid går ut men att den andre inte har material nog att sätta schack matt.

Men här fanns ju en teoretisk möjlighet att Carlsen kan sätta matt om iraniern gör huvudlösa drag och hamnar i en självmatt eftersom det var olikfärgade löpare. Så på den punkten var Carlsens seger klar. En regel som för övrigt Peter Leko i officiella TV-sändningen dömde ut sett till slutställningen, då det mattscenariot “verkligen är hypotetiskt”, som han uttryckte sig.

Men efter bråket om Carlsen hade pratat eller inte under partiet lade Firouzja in en protest som behövdes avhandlas innan den ogillades – så slutresultet blev Firouzja–Carlsen 0–1.

Den poängen blev guld värd för Magnus Carlsen. En snabbremi i sista ronden säkrade ett särspel mot amerikanen Hikaru Nakamura. Carlsen har för vana att aldrig förlora mot Nakamura, och historien upprepade sig.

Carlsen vann särspelet och guldet. Nu är han världsmästare i blixt, snabbschack och klassisk schack.

Katerina Lagno vann damernas blixt-VM, och där gjorde Pia Cramling en stark avslutning och klättrade upp till 51:a plats, och var till två poäng från topp 10. Inna Agrest blev 108:a på 6,5 poäng.

I den öppna klassen blev Pontus Carlsson 158:a på 9 poäng.