De vann i blixt & dunder i Västerås

Publicerad 8 december, 2019 av Ingemar Falk

Klassegrarna i blixt & dunder. Christopher Jernberg, högstadiet, Ludvig Carlsson, vuxna, Liam Thyrsell, lågstadiet och Ange Zeidlitz, mellanstadiet. Foto: Urban Lundbäck

SLUTRESULTAT: [Blixt & dunder 2019]

På lördagen var det blixtrar och dunder i Västerås. Nu pratar vi inte väder utan ungdomstävlingen Blixt & dunder där spelarna möttes i blixtschack med betänketiden 3 minuter plus 2 sekunder per drag.

Turneringen var inriktad på barn och ungdomar, men för vuxna fanns det också en egen klass att spela. En bra idé. Fler arrangörer av ungdomsturneringar skulle kunna fundera på att anordna en parallell “mamma & pappa-turnering” under lättsamma former eller nybörjarkurs så att hela familjen får chans att spela schack en dag.

Blixt & dunder hade regler som var gjorda så att alla skulle få så hårt motstånd som möjligt hela vägen. Tävlingsformen var nämligen den att alla deltagare oavsett klass delades in i olika grupper om fyra spelare, där alla mötte alla.

Vinnaren och tvåan i varje grupp fick stiga upp en eller två “divisioner” till nästa omgång medan trean och fyran flyttades ned.

I de två sista omgångarna bestämde sammanlagd placeringssiffra placeringen i tävlingen, och efteråt separerades också resultaten klass för klass.