Dags för sista GP-dramat – vilka går till kandidatturneringen?

Publicerad 11 december, 2019 av Ingemar Falk

Maxime Vachier-Lagrave besegrade Magnus Carlsen i Grand Chess Tours semifinalmatch förra veckan. Men han har fortfarande inte säkrat en plats i kandidatturneringen. Nu hänger allt på Grand Prix-deltävlingen i Jerusalem. I första omgången i dag, onsdag, möter fransmannen Veselin Topalov. Foto: worldchess.com

[LIVE] 14.00 FIDE Grand Prix, sista deltävlingen

16 spelare gör upp om segern i den fjärde och sista delävlingen i FIDE Grand Prix som startar i Jerusalem i dag, onsdag, klockan 14.00.

Men allas blickar kommer att vändas mot bara tre av dem: Sjachrijar Mamedjarov, Maxime Vachier-Lagrave och Jan Nepomnjatsjij.

De tre gör upp om en plats till kandidatturneringen som avgör vem som får möta Magnus Carlsen i nästa VM-match.

Här är förutsättningarna:

Ställningen i GP-serien inför avslutningen i Jerusalem.

De två bästa totalt i FIDE Grand Prix går vidare till kandidatturneringen. Alexander Gristjuk leder men han har spelat klart sina tre Grand Prix-tävlingar.

Däremot är den jagande trion Sjachrijar Mamedjarov, Maxime Vachier-Lagrave och Jan Nepomnjatsjij på plats i Jerusalem.

Deras matcher i den första omgången som startar denna onsdag blir:
Sjachrijar Mamedjarov–Dmitrij Jakovenko
Veselin Topalov–Maxime Vachier-Lagrave
Jan Nepomnjatsjij–Boris Gelfand

Gristjuks ledning ser ut att vara säker, men det fiffiga poängsystemet skapar faktiskt möjligheten att var och en av de tre har en chans att nå ikapp ryssen.

FIDE Grand Prix avgörs med knockout-system, precis som i en tennisturnering. Förlorar du en omgång så är det bara att åka hem.

En finalseger i en GP-deltävling ger åtta poäng plus att du får en bonuspoäng om du avgör en omgång under de två långpartierna. Så om vinnaren i Jerusalem vinner alla sina fyra matcher under långpartierna blir poängskörden åtta poäng plus ytterligare fyra, alltså totalt tolv poäng.

Det raffinerade tabelläget skapar möjlighet för att det blir skarpt spel redan i långpartierna, då kampen om bonuspoängen kan bli helt avgörande.

Så här fördelas poängen i varje deltävling i Grand Prix:

Segraren: 8 poäng.
Tvåan: 5 poäng
Förlorarna i semifinal: 3 poäng.
Förlorarna i omgång 2: 1 poäng
Förlorarna i första omgången: 0 poäng.
Vid matchseger under långpartierna: 1 bonuspoäng