Bara världseliten lyckades slå hål på Pontus Carlsson i VM

Publicerad 30 december, 2019 av Ingemar Falk

När blixt-VM spelas på en fotbollsarena får dagens rapport illustreras med bilder från en match med schackstjärnorna som anordnades i Moskva. Pontus Carlsson (t v) var svår att slå hål på i början av blixtturneringen, men den som skjutit hårdast igen är Magnus Carlsen (t h). Det är i alla fall kul att se Pontus Carlsson på planen igen efter ljumskskadan han ådrog sig efter lite fotbollsspelande under lag-EM i schack i höstas.  Foto: Lennart Ootes/FIDE.com

LIVE: [12.00: VM i blixt, damer] [12.00: VM i blixt, öppen klass]
LOTTNING & RESULTAT: [VM-blixt, damer] [VM-blixt, öppen klass]

Schack.se hade hoppats se svenskar på tårna när blixt-VM sparkade igång på fotbollsarenan Luzjnikistadion. Och visst blev det så. Pontus Carlsson startade i ett blixtrande tempo på söndagen, och fick efter fem ronder sitta på toppborden bland världseliten sedan han tagit 4 av 5 poäng.

Det behövdes storspelare som Sjachrijar Mamedjarov och Peter Svidler för att få stopp på den svenska tigern vid brädet.

Efter förlusterna mot Mamedjarov och Svidler sjönk Pontus Carlsson bakåt på listorna, och är inför måndagens avslutande nio ronder på 146:e med sina fem poäng.

En stor skara norrmänen ägnar “romjul” – det vill säga mellandagarna – åt följa Magnus Carlsens framfart i VM (säkert varvat med Tour de ski) på TV. Och Carlsen har inte gjort någon besviken. Seger i snabbschackets i lördags, och efter första dagen toppar han blixtturneringen också. Det är Kläbo-klass på hans schack!

I damklassen har ryskan Katerina Lagno ryckt åt sig en ledning på en halv poäng efter en stark förstadag som inbringade åtta av nio poäng.

Ett av våra svenska hopp i damernas blixt-VM, Inna Agrest, hade besynnerligt nog en exakt lika dålig start som i snabbschacket med fyra raka förluster. Inna Agrest hämtade sig sedan något och har plockat ihop 2,5 poäng.

18:e-rankade Pia Cramling ligger högre upp på listan efter dag ett. Men Pia Cramling som blev VM-femma för ett par år sedan har tappat stort mot toppen. Hon är 54:a på 4,5 poäng.

Blixt-VM avslutas under måndagen, och just nu ligger Magnus Carlsen och Katerina Lagno bäst till för att ta hem VM-gulden.

Pontus Carlsson och FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj. Foto: Lennart Ootes/FIDE.com