Väl försvarat av Pia Cramling

Publicerad 13 september, 2019 av Martin Lokander

Humpy Koneru fick in en rejäl överkörning mot Kashlinskaya. Foto: Fide.com

[LIVE] 14.00: FIDE Grand Prix damer, rond 4

Efter att Magnus Carlsen började spela Sicilianskt regelbundet förra året har teorin utvecklats rejält mot de varianter Magnus praktiserade. Pia fick idag möta Rossolimo-varianten i Sicilianskt, men det blev kvickt en annorlunda struktur då vit både valde att stöta i centrum och sedan spela Sxc6. Paehtz tycktes vara väl förberedd och kom snabbt lite bättre med vit, men skulle Pia klara av att hålla emot?

Absolut. Det blev inga större problem för Pia under partiet. Paehtz hade alltid lite tryck mot svarts något försvagade bondestruktur, men Pia lyckades hålla huvudet kallt. Alla tornen byttes av, och med endast dam och löpare mot dam och springare var fördelen för liten för att göra något av den. När Pia dessutom fick igenom …d5 var alla problem ur världen och spelarna enades om remi kvickt därefter.

Ledaren Gunina mötte världstrean Goryachkina och valde det säkra för det osäkra. Alla bönder byttes fort i centrum och då försvann även de tunga pjäserna och det blev remi utan större problem för någon. Skulle då Ju Wenjun lyckas komma ikapp Gunina? Wenjun pressade som svart mot Stefanova, men precis som mot Cramling lyckades Stefanova komma undan genom att ta sig in i ett olikfärgat löparslutspel med remi som följd.

Istället blev det två spelare som anslöt till jagargruppen genom vinster. Harika Dronavalli spelade 1.f4 och kom tidigt mycket bättre mot en uppenbart överraskad Marie Sebag. Även Humpy Koneru lyckades vinna sitt parti mot Kashlinskaya i förkrossande stil. Partiet finns kommenterat nedan.

Fjärde ronden spelas klockan 14 under lördagen, och då spelar Cramling vit mot ledaren Valentina Gunina. Partierna går att följa här