Slutspelsmissar av Pia

Publicerad 18 september, 2019 av Martin Lokander

Pia Cramling får hoppas på en stark avslutning. Foto: Fide.com

Problemen för Pia Cramling fortsätter i Skolkovo. I en sidovariant av Sicilianskt kom Pia helt fel och Harika fick spela f4 med ett mycket starkt initiativ efter endast 15 drag. Pia lyckades dock försvara sig utmärkt och tog sig in i ett slutspel där Harika hade löparparet men ställningen var solid nog för att det ska vara remi. Pia satte dessvärre bort sin f-bonde i slutskedet av partiet och efter det gick det inte att rädda partiet. Surt för Pia som hade kämpat heroiskt hela partiet.

I toppen är det en spelare som sticker ut, och det är världsmästarinnan Ju Wenjun som fortsätter imponera. Med de svarta pjäserna mot Valentina Gunina kom hon tidigt bättre som svart i Katalanskt. Med aktivt spel vann hon sedan b-bonden och förvaltade sitt extra material på ett imponerande sätt. Gunina har haft det tufft och förlorar därmed sitt andra parti i rad.

Så som Wenjun spelar blir det svårt att tänka sig att någon ska stoppa henne. Någon som försöker är Humpy Koneru som vann än en gång. Denna gång var det Antoaneta Stefanova som fick bita i gräset. Intressant nog spelar just Koneru och Wenjun i sista ronden med Koneru som vit.

Utöver de ovan nämnda partierna lyckades Alexandra Kosteniuk slå Kashlinskaya med svart. Kashlinskaya offrade kvalitet för ett starkt initiativ, men gick för långt när hon sedan även offrade pjäs för två förbundna fribönder. Med dagens resultat är Ju Wenjun i ledning på 5½ av 7, en halvpoäng före Humpy Koneru. Pia är dessvärre kvar på sista plats.

Åttonde ronden spelas klockan 14 under onsdagen, och då spelar Cramling vit mot Marie Sebag som också haft en tuff turnering. Partierna går att följa här